Doornroosje redt openluchttheater

Het openluchttheater in de Goffert is voorlopig gered. Omdat het theaterbestuur eerder dit jaar haar taken neer had gelegd wegens grote financiële problemen, leek het theater failliet te gaan. De helpende hand van poppodium Doornroosje, dat eerder ook Merleyn van de ondergang redde, bracht echter op het laatste moment redding.

Voorlopig zal Doornroosje het openluchttheater beheren totdat het weer op eigen benen kan staan, aldus Toine Tax, de directeur van Doornroosje, tegenover De Gelderlander. 'Het is doodzonde als die mooie plek verdwijnt. Wij hebben als poppodium veel ervaring met exploitatie. Zo hebben we ons ook ontfermd over café Merleyn aan de Hertogstraat. Inmiddels hebben we dat goed op de rails gekregen. We willen het theater overigens uiteindelijk weer zelfstandig maken, met een nieuw eigen bestuur. Als het openluchttheater goed draait komt dat uiteindelijk ook ten goede aan Nijmegen als cultuurstad.' Onder meer amateur-theaterverenigingen zouden van het theater gebruik moeten kunnen maken, aldus Tax.

De gemeente lijkt de genadeklap te hebben gegeven voor het openluchttheater in de oude stijl. Nadat er vijf jaar geleden een brand had plaatsgevonden, bleef de horeca rondom het theater lange tijd gesloten, met dalende inkomsten als gevolg. Nadat de nieuwe horecagelegenheid geopend werd, verhoogde de gemeente Nijmegen vervolgens de huur, met desastreuze gevolgen. Daarbij kwam ook nog een gebrek aan mankracht. Tax: 'Het is lastig voor vrijwilligers om het programma en de financiën rond te breien. Ons voordeel: wij beschikken over expertise en een netwerk.' De bedoeling is dat binnen een paar maanden duidelijkheid is over de toekomst van het theater, wanneer Tax samen met Godfried Verstegen (Valkhof Affaire) en Rien Groenewegen (Stichting Whaa) het plan opgesteld hebben.

Voor de theaterliefhebbers is er dus geen vrees, want het openluchttheater in de Goffert kan voorlopig blijven bestaan.