Kunstenaars slapend rijk in Nijmegen?

De kosten voor het project Artist in Residence, waarbij een kunstenaar twee maanden in het Besiendershuis aan de Nijmeegse Waalkade verblijft en eindigt met een eindproduct, blijken een stuk hoger dan vorig jaar is begroot. Het idee dat in 2008 door burgemeester Thom de Graaf is bedacht, zou voor een versterkte interactie zorgen tussen Nijmeegse culturele organisaties en een goede uitstraling voor de stad hebben.

Voorheen was het kostenplaatje voor het ‘kunstenaarshotel’ €44.700 voor 18 maanden. Kunstadviseur Andree van de Kerckhove, inmiddels coördinator van het project, kwam echter met een andere aanpak waardoor de kosten ineens €100.439 voor 15 maanden zouden zijn.

Hoewel het college van burgemeesters en wethouders dient te beslissen of dit geld vrijgemaakt kan worden, reageren verschillende partijen in de gemeenteraad kritisch. Fractievoorzitter van de VVD Nijmegen Hayke Veldman: ‘Het is vreemd dat er in tijden van bezuinigingen zomaar een ton wordt vrijgemaakt. De vraag is wat het de gemiddelde Nijmegenaar oplevert. Er is weliswaar een afspraak gemaakt met de kunstenaar dat er na zijn verblijf een eindproduct ligt, maar in het geval van de eerste bewoner, schrijver Thomas Verbogt, zal er geen boek klaar liggen. Stel dat hij aan het einde een lezing geeft, dan is €20.000 voor een lezing wel erg veel geld.’ Nooit gedacht dat je als Nijmeegse schrijver rijk kon worden. Wij zouden het immers ook wel doen voor €10.000 en een krat Schulties.