Chipkaart maakt busvervoer Nijmegen duurder

Iedereen weet dat de invoer van de OV-chipkaart in Nederland doorspekt is met veel grote problemen. Kortgeleden werd nog bekend dat de chipkaart voor de eerstejaars studenten faalt. Er zijn echter nog andere nadelige gevolgen te constateren. Voorzitter Jaap Modder van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen gaf al aan dat prijsverhogingen onontkoombaar zijn. Uit onderzoek van de commissie-Kist blijkt echter dat de gemiddelde busreis in de Stadsregio helemaal niet duurder is.

U raadt het al: behálve in Nijmegen. De strippenkaartzones zijn in onze studentenstad groter en daarnaast rijden bussen in verhouding vaker door het centrum. Voor Modder is de hogere prijs in Nijmegen overigens geen probleem: 'Met de OV-chipkaart betaalt iedereen per gereisde kilometer. Reizigers in Nijmegen hebben 27 jaar lang gemiddeld minder betaald dan reizigers elders.' Een prijsverlaging is voor de voorzitter daarom geen optie. Bovendien zou een extra korting voor de Nijmeegse reiziger voor technische problemen kunnen zorgen. En laten we wel zijn, technische problemen heeft de OV-chipkaart al genoeg opgeleverd.

Voor de Nijmeegse student hebben we slechts één welgemeend, maar weinig verheffend advies: Reis in Nijmegen binnen je gratis OV-studentenabonnement om overbodige extra kosten te besparen. Of stap op de fiets, natuurlijk.