UMC lokt scholieren met onze centen

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) Sint Radboud is wanhopig. Het ziekenhuis van de RU heeft een groot tekort aan verpleegkundigen en grijpt nu in. Het heeft er schijnbaar veel geld voor over om dit tekort op te lossen en nieuwe HBO-scholieren te lokken. Iedere scholier die zijn stage in het ziekenhuis gaat lopen en die zonder vertraging studeert, zal zijn collegegeld immers terug ontvangen.

Een kostbare operatie voor de kas van het universitaire ziekenhuis, die voor veel HBO-scholieren een groot voordeel oplevert. De samenwerking is vandaag gesloten met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), die vanaf dit jaar het nieuwe opleidingstraject aanbiedt. Iedere scholier die aan het einde van het jaar door mag naar het volgende jaar, zal in de eerste twee jaar zijn collegegeld terugkrijgen. In het derde en vierde jaar wordt dit bedrag zelfs verdubbeld. De maatregel zou als gevolg moeten hebben, dat meer mensen geënthousiasmeerd worden voor de opleiding Verpleegkunde. Daarnaast zouden de topscholieren ook gebonden worden aan het UMC. Niet alleen de financiële kant van de studie wordt bijgesteld om meer scholieren te trekken, maar ook de inhoudelijke kant. Zo wordt de opleiding interessanter gemaakt door lessen te laten geven door universitaire docenten.

Dit jaar zijn 36 scholieren ingeschreven voor het nieuwe opleidingstraject, maar uiteindelijk is het doel dat er ieder jaar 120 nieuwe scholieren ingeschreven worden 'om in de vraag naar verpleegkundigen binnen het Radboud te voorzien', aldus het persbericht. Bedrijfsmatig is het een slimme zet van het UMC om geld te investeren in de verpleegkundigen om het tekort op te lossen. Het is echter raar dat er universitaire financiën worden gepompt in HBO-scholieren van de HAN. Geld dat ook geïnvesteerd had kunnen worden in studenten van de RU, die immers ieder jaar het collegegeld van de universiteit op dienen te hoesten.