Fors meer RU-studenten zijn hoger collegegeld verschuldigd

Vorig jaar zag de Radboud Universiteit nog af van een verhoging van de collegegelden voor studenten die een tweede studie doen. Nu wordt het op de blaren zitten voor de academici op zoek naar verbreding, zij zijn voortaan de instellingscollegegelden verschuldigd. Wanneer de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV) instemt met het voorstel van het college van bestuur (pdf-alarm) kan dit instellingscollegegeld in Nijmegen oplopen tot 16.113 euro per jaar.

Enkel nog studenten die een eerste studie aan de Radboud Universiteit succesvol hebben afgerond en direct daarna aan een tweede opleiding in Nijmegen beginnen worden vrijgesteld van een hoger collegegeld. Wanneer deze niet op elkaar aansluiten, de student een opleiding elders heeft gevolgd of na een hbo-diploma meer dan 60 ec's in Nijmegen wil halen is de klos. In het beste geval verviervoudigt het bedrag (€6.513), maar studenten aan de Medische Faculteit en de Faculteit der Tandheelkunde mogen voortaan 16.113 euro overmaken aan de Stichting Katholieke Universitet Nijmegen.

Op 29 november staat dit thema op de agenda van de UGV. Wouter van Acker, fractievoorzitter van AKKUraatd en lid van de UGV, is niet ontevreden over de voorstellen die het college van bestuur doet omdat deze veel erger hadden kunnen uitvallen. 'Er is een redelijk aantal groepen die het wettelijke collegegeld blijven betalen en ook de bedragen zijn niet bijzonder hoog. We zijn bovendien tevreden dat er per faculteit een onderscheid is gemaakt, zodat alfa's en gamma's niet hoeven te betalen voor de dure medische studies.' Toch roept het huidige voorstel enkele vragen op. Zo snapt Van Acker het onderscheid tussen het schakeljaar voor hbo'ers en studenten van andere universiteiten niet en 'is voor ons de groep hbo'ers die een programma van meer dan 60 ects gaat volgen nogal vaag. Ik wil echter benadrukken dat het slechter had kunnen zijn dan dit.'