[UPDATE] Vacature: huisjesmelker (van het jaar)

Gisteren trapte ROOD, de jongerenafdeling van de SP, hun jaarlijkse verkiezing voor de "Huisjemelker van het jaar" af op de RU. Tussen de soesjessmijters van de Ragweek vroegen de ROOD-leden aan om het even welke passant: 'Word jij ook uitgemolken?' De actie blijft noodzakelijk, zeker in een stad met zo weinig woonruimte voor studenten als Nijmegen.

Tatum Postema van ROOD Nijmegen reageert via de telefoon: 'We doen dit al jaren en iedere keer krijgen we weer tientallen klachten. Na Amsterdam en Utrecht is de kamernood in Nijmegen het hoogst, wat de praktijken van de huisjesmelkers vergemakkelijkt. Voor iedere huurder staan er tien anderen klaar.' De twijfelachtige eer van de eerste plaats in deze verkiezing ging de afgelopen twee jaar naar een Utrechtse pandjesbaas, maar de Nijmeegse woningmaffia maakt ook goede kans. 'We krijgen bijvoorbeeld klachten over te hoge huren of verrotte raamkozijnen, dat zijn de milde gevallen. In de echt ernstige zaken loopt het uiteen van intimidatie, bedreigingen en rechtszaken tot het zonder pardon op straat zetten van huurders. Soms wordt internet afgesloten of in de winter de verwarming.'

Een enkele keer loopt het zo uit de hand dat huurders zich uit angst voor represailles terugtrekken uit de verkiezing. Postema is zich bewust van de beperkingen van de actie: 'Wij kunnen slechts signaleren en proberen de huurders daar zoveel mogelijk tot op te roepen.' Voor de afhandeling van klachten, rechtsbijstand en andere hulp wordt zoveel mogelijk doorverwezen naar Stichting Huurteams of de Rechtswinkel. 'Mensen moeten eerlijk behandeld worden, dat er mensen zijn die zo bang zijn is al verschrikkelijk fout. Hopelijk laten we met deze actie zien dat huisjesmelkers er niet zomaar mee weg komen.' Is Don Corleone of Tony Montana niets vergeleken bij jouw huisbaas? Geef hem/haar dan hier op.

Update: Gisteren werd bekend dat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies aan de slag gaat met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om huisjesmelkers harder aan te pakken. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft zij dat malafide huisbazen in eerst instantie een boete kunnen krijgen en als dit niet werkt kan het pand uit handen worden genomen. Als uiterste middel kan er zelfs een verhuurverbod opgelegd worden. Spies stelt helaas wel dat 'de maatregelen vergaand zijn, maar dat nog niet vaststaat of deze aanpak ook daadwerkelijk mogelijk is'.