Liefdesbrieven Mussert gevonden in Nijmeegs archief

In een Nijmeegs archief zijn onlangs liefdesbrieven en vakantiekiekjes gevonden van Anton Mussert. De persoonlijke stukken van de NSB-baas werden in 1980 door een man in regenjas afgeleverd bij het Regionaal Archief Nijmegen (RAN), destijds werd het niet wenselijk geacht het materiaal te publiceren. Nu dus wel.

Het materiaal geeft volgens het persbericht van het RAN inzicht in het leven van Mussert, die in 1946 werd terechtgesteld. De leider van de zwarthemden werd in 1914 door zijn 18 jaar oudere tante verzorgd voor een nierkwaal, waarbij de vonk oversloeg. Het archief bevat de liefdesbrieven die de tortelduifjes elkaar stuurden, alsmede foto's van een reis naar Wenen en Boedapest en NSB-landdagen in Lunteren. Daarnaast bevatte de vondst fanmail van NSB-sympathisanten en brieven van familieleden.

De stukken worden overgedragen aan het Amsterdamse NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, waar ze voor onderzoek beschikbaar zullen zijn. Vanaf vanmiddag is een selectie van de correspondentie en foto’s te raadplegen via de website van de gemeente.