Huisjesmelker van het Jaar 2012 is Nijmeegs

De Nijmeegse huisbaas Emmy van der Tol is verkozen tot Huisjesmelker van het Jaar 2012. Deze titel werd dit jaar voor de zevende keer uitgereikt door ROOD, de jongerenvleugel van de SP. Van der Tol bleek de grootste studentenuitbuiter uit tweehonderd nominaties. Ze heeft deze 'overwinning' te danken aan haar talent voor gebrekkig onderhoud aan het huis, het vragen van hoge servicekosten voor niet geleverde diensten en het intimideren van huurders.

ANS heeft het wangedrag van deze verhuurder al eerder gespot in een artikel over huisjesmelkers aan het begin van dit collegejaar. De gedupeerde in dit artikel, Yurre Wieken, is inmiddels niet meer woonachtig in het pand van deze huisbazin from hell. Toch is hij nauw betrokken geweest bij de verkiezing: hij is vlak voor zijn vertrek uit het huis zelf naar ROOD gestapt en blijft ook nu betrokken bij het vechten tegen de uitbuiting. Hij geeft aan erg blij te zijn met de uitslag. 'Het is heel terecht, deze vrouw is al jarenlang bezig met het uitbuiten van studenten. Het is een vreselijk mens. Ze wil alleen je geld en nooit je mening.' Yurre hoopt dat de actie zal leiden tot verbetering. 'In het verleden is gebleken dat een dergelijke verkiezing het gedrag van de huisbazen kan laten veranderen. Ze zijn natuurlijk uit op geld en dit is slechte publiciteit.'

ROOD-voorzitter Lieke Smits ziet de verkiezing wederom als een bewijs voor de problemen rondom notoire huisjesmelkers. 'We krijgen steeds meer klachten binnen over intimidatie van huurders. Er zijn te weinig regels om deze gevallen aan te pakken en de regels die er zijn worden niet nageleefd.' ROOD pleit daarom voor een landelijk vergunningsstelsel voor grote verhuurders. De SP-fractie zal de kwestie aankaarten in de Tweede Kamer.

Tot die tijd zullen kamerzoekenden zelf moeten waken voor uitzuigers als mevrouw Van der Tol. Deze verkiezing kan daar hopelijk bij helpen, een gewaarschuwd student telt immers voor twee.

Update: 3FM deed een live verslag van het overdragen van de prijs aan Emmy van der Tol.