Rukker van wand gerukt in Huygensgebouw

De RU en kunstexposities, het is geen geweldige combinatie. Waar vorig jaar Peter Otto's Fonzie in de kliko verdween, meldden de concullega's van VOX vanochtend dat er nu sprake is van een gevalletje kunstcensuur in het Huygensgebouw.

Wat is er gebeurd? Kunstenaar Elmer de Gruijl kreeg de mogelijkheid om zijn kunstwerken uit te stallen in het Huygensgebouw. Zijn werk is provocatief van aard, zo was er het schilderij 'Saat kulesi' (zie afbeelding) waarop een man zich laat bevredigen door een vrouw in hoofddoek. Niets mis mee, het is prima dat kunst provoceert. Een medewerker van de RU in het Huygensgebouw vond zichzelf echter lijken op de persoon op het schilderij en diende daarop een klacht in bij de kunstcommissie. 'Ook collega's vonden dat de medewerker in kwestie leek op de afgebeelde persoon', aldus Jan-Jetze Zijlstra van de kunstcommissie. Het verschil tussen kunst en werkelijkheid was blijkbaar zo klein, dat door de kunstcommissie werd besloten het schilderij maar van de muur te halen.

Regelrecht staaltje kunstcensuur, maar kunstcoördinator Zijlstra denkt daar anders over. 'Kunst mag best schuren, dat hoort erbij. De universiteit is echter geen museum, dus studenten en medewerkers kiezen niet zelf om het te zien. Het is dan geen prettige situatie als je jezelf erin herkent.' Of De Gruijl nog stappen gaat ondernemen tegen het besluit, is nog niet bekend. We hopen hem later te kunnen spreken.