Tiende versie Onbederf'lijk Vers: de verwachte hoogtepunten

/Vanavond vormt het centrum van Nijmegen het decor voor poëziefestival Onbederf'lijk Vers. In de tiende editie van het evenement zullen in totaal dertig dichters op tien verschillende locaties hun kunsten vertonen. Eén bekende dichter wordt telkens geflankeerd door twee opkomende dichttalenten, waaronder een aantal Nijmeegse studenten. Letterenstudenten met wiskundige vermogens of wiskundigen met literaire interesses kunnen eenvoudig narekenen dat dit heel veel verschillende mogelijkheden biedt voor een persoonlijke poëzieroute. Daarom hier twee opties:

De prijswinnaarsroute

20:00 – Tonnus Oosterhoff in de Bibliotheek Vernieuwend, dat is wat de jury van de P.C. Hooftprijs 2012 in het bijzonder opmerkte over het werk van Tonnus Oosterhoff. De ‘bewegende gedichten’ op zijn website zijn hét tegenargument voor iedereen die denkt dat poëzie en het digitale tijdperk niet samengaan.

21:00 – Joke van Leeuwen in de Selexyz Komt deze naam je bekend voor, dan komt dat wellicht door de verantwoorde kinderboeken die je ouders vroeger voor je kochten. Maar Joke van Leeuwen schrijft ook verdienstelijk voor volwassenen, waardoor zij eerder deze maand de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre ontving.

22:00 – Ellen Deckwitz in de NDRGRND Bij dit optreden kun je maar beter op tijd zijn: vorig jaar stond de rij voor het optreden van Ellen Deckwitz tot ver buiten de deur. Dat is niet verrassend, aangezien zij als Buddingh’-prijswinnaar van dit jaar een fijne reputatie kent als levende bewijs dat poëzie niet saai, stoffig en stijf hoeft te zijn.

De meest bijzondere route

20:00 Eva Mouton in de Extrapool De inhoud van het optreden van deze charmante Vlaamse is ook voor de organisatie van Onbederf'lijk Vers nog een verrassing. Ze belooft echter de moeite van een bezoekje waard te zijn. Met de twee talenten die Eva flankeren heb je bovendien meteen de jongste (Jelko Arts, 1991) en de oudste (Jaap Zijlstra, 1933) dichters op het festival te pakken.

21:00 Jeroen Mettes in VillaLUX Dit speciale tiende podium is toegevoegd als hommage aan wijlen dichter Jeroen Mettes (1977 – 2006). Saskia de Jong, Lieke Marsman en Marc Kregting zullen hun licht laten schijnen op zijn werk en daarmee krijg je direct drie dichters voor de prijs van een.

22:30 Nachoem Wijnberg in Café Otis In wat naar verwachting de meest sfeervolle locatie van de avond zal worden, kun je de kunsten van Nachoem Wijnberg bewonderen. Zijn abstracte werk, waar desondanks de verhaallijn niet ontbreekt, vormt een geschikte afsluiting van de avond.

23:00 Onbederf’lijk Feest in de Billabong Na het consumeren van al deze literaire hoogstandjes kunnen deze worden weggespoeld met een goudgele versnapering bij het eindfeest in de Billabong. Zoek je favoriete dichter op, proost mee op tien jaar Onbederf’lijk Vers en dans tot in de kleine uurtjes.