De maart-ANS: ploffende kuikens en 237 redenen voor seks

De plofkip wordt verboden. Althans, over zeven jaar mag van kipkiloknallers geen sprake meer zijn in de Nederlandse supermarkt. De komende tijd gaat dat dus nog wel door en zullen er miljoenen, nee, miljarden eieren worden gekraakt bij Probroed & Sloot, waar ANS deze maand meeliep.

In het illustere Groenlo zien miljoenen kuikens tegelijk hun eerste levenslicht, waarna er direct aan ze wordt gefrummeld. Een sorteersysteem keurt de beestjes, waarna er twee soorten pechvogels ontstaan. De eerste soort verlaat na een dag het bedrijf op weg naar een stal om vetgemest te worden als plofkip, de tweede wordt een ontplofkip en verdwijnt via een enorme stofzuiger in een vacuĆ¼m tank om uiteen te spatten. Hoe zit het hier met het dierenwelzijn? 'We moeten ook niet zien dat iemand tegen een kuiken aantrapt. Dan is het gelijk wegwezen', aldus een medewerker.

Een ander vlezig onderwerp in deze ANS vind je op pagina 8 tot en met 10, waarin we met acteurs Leopold Witte en Geert Lageveen in gesprek gaan over hun voorstelling 237 redenen voor seks. Wat bezielt twee succesvolle acteurs om over hun eigen seksleven te praten op het podium? 'Wij zeggen altijd: seks was toen een zonde, nu is het een zonde als je geen seks hebt. Het moet allemaal maar. Het taboe ligt juist op het feit dat seks geen taboe meer mag zijn.'

Verder in de maart-ANS een artikel over het verdwijnen van de aanvullende beurs voor studenten met onvindbare of weigerachtige ouders en een reportage over het vlees van de toekomst. Daarnaast gaan we met een aantal studenten een broodje spee halen bij cafetaria KeizerKarelplein en legt Frank Meester uit wat filotainment is.