Nijmeegse fractie eist einde aan groei stuka's

De Nijmeegse Fractie, een partij met vier zetels in de gemeenteraad, is de groei van studentenkamers kotsbeu. Zij wil niet meer dat het college omzettingen van gezinswoningen in studentenhuizen zomaar toestaat.

Volgens de partij zorgen studenten voor veel overlast en maken ze buurt totaal onleefbaar met hun studentikoze gedrag. Voortuinen worden niet meer onderhouden en studenten terroriseren hun woonomgeving met hun nachtelijke escapades. Dit 'probleem' is al eerder aangekaart in de raad, maar dit beeld werd natuurlijk gedeeld door het College van Burgemeester en Wethouders. Het College liet toen weten dat een vergunning voor het overzetten van gezinswoningen naar studentenkamers in principe altijd wordt verleend. Wel werd toegezegd dat de handhavingsmogelijkheden verbeterd zouden worden met betrekking tot overlast.

Deze aanscherping blijken echter weinig zoden aan de dijk te hebben gezet. De Nijmeegse Fractie wordt overspoeld door klachten van buurtbewoners van onder andere de Hatertseveldweg en de Sloetstraat. Omwonenden overwegen zelf een gang naar de rechter als het college niet optreedt tegen de toenemende toestroom van studenten.

Het aanspannen van een rechtszaak bleek in Tilburg al succesvol toen werd geoordeeld dat het verlenen van de vergunning kan leiden tot een ontoelaatbare inbreuk op het geordende woonomgeving. Ook in Groningen zijn vergaande maatregelen van kracht die het aantal studentenkamers in woonwijken moet beperken. Daar hanteert de gemeente de norm dat niet meer dan 15 procent van de woningen bevolkt mag worden studenten. Het is niet te hopen dat Nijmegen dergelijke draconische maatregelen doorvoert, anders wordt het vinden van een betaalbare kamer nog verder onmogelijk gemaakt.