Oud-bestuursvoorzitter UMC mag centen houden

Oud-bestuursvoorzitter Emile Lohman van het UMC St. Radboud mag de centen die hij kreeg voor niet afgeleverd advieswerk houden, zo blijkt uit uit antwoord van minister Schippers van Volksgezondheid op vragen van de SP.

Schippers vindt dat dergelijke bedragen niet meer van deze tijd zijn en dat er om die reden de wet normering topinkomens is ingesteld. Maar aangezien die wet pas dit jaar in werking is getreden, kunnen er geen maatregelen worden getroffen over afspraken die voor 1 januari 2013 gemaakt zijn. Lohman kreeg bij zijn vertrek in 2011 nog som geld van dertig duizend euro per maand mee vanwege advieswerk dat hij helemaal niet meer gaf, maar mag 3,9 ton die hij 'slapend' bij elkaar harkte dus wel gewoon houden.

Opmerkelijk in dit verhaal is dat de universiteit afdelingen laat fuseren, medewerkers ontslaat met een sobere vertrekregeling en het MS-centrum in januari heeft moeten sluiten door bezuinigingen. Dan valt moeilijk uit te leggen dat er wel 3,9 ton beschikbaar voor niet geleverd advies.