[Update] Gemeente draait sociëteiten de nek om

Moeten Carolus en Ovum Novum voortaan om 12 uur de tap dichtgooien? Wel volgens een voorstel van het college van burgemeester en wethouders (B en W). De Gemeente Nijmegen wil dat niet-kroegen na middernacht geen alcohol meer schenken. Dat is het voorstel in de nieuwe Drank- en Horecaverordening, die iedere gemeente vanaf 1 januari 2014 moet hebben. Het college van B en W stelt in de verordening voor dat 'paracommerciële' instellingen fors krappere openingstijden krijgen. Zij mogen volgens de nieuwe plannen enkel nog vanaf 12 uur 's middags tot middernacht drank schenken. Verenigingen als Carolus Magnus, Ovum Novum en Phocas krijgen hierdoor grote problemen.

Vanaf 1 januari 2014 wordt een strikt onderscheid gemaakt tussen commerciële horeca en andere plekken waar alcohol te verkrijgen is. Kroegen in de Molenstraat mogen daardoor zo lang open blijven als ze willen, studentenverenigingen hebben pech en mogen maar tot middernacht alcohol schenken. In de regeling is besloten dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende paracommerciële instellingen, uitzonderingen zijn dus niet mogelijk. Ook wordt er een 'alcoholmatigingsverordening' van kracht, waarbij Happy Hours niet meer toegestaan zijn. Er wordt gesproken van een Happy Hour als er alcohol wordt verstrekt die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60 procent van de prijs die het normaal kost. De meeste verenigingen verkopen hun biertje voor één euro, tijdens happy hours mag dit nog maar 60 cent zijn. Als verenigingen weer de beruchte 50 cent-feestjes willen geven zouden zij dus moeten zorgen dat deze lagere bierprijs 24 uur en een minuut geldig is.

De regeling moet nog door de Gemeenteraad, dus is nog niet definitief. GroenLinks is het niet met de regeling eens en zal woensdag tijdens de behandeling van dit plan met een tegenvoorstel komen. Zij wil dat studentenverenigingen tot 4 uur 's nachts alcohol mogen schenken. GroenLinks-raadslid Jos Reinhoudt: 'Dat sluit beter aan bij het studentenleven. ’s Middags zitten studenten nog in colleges of in de UB. Pas later op de avond begint het uitgaansleven. Daarom mag ’s nachts tot 4 uur de tap open.'

Update 16:15 uur: Op dit moment wordt er gewerkt aan een amendement. In ieder geval Groenlinks, D66 en het CDA zijn tegen de regeling zoals deze er nu ligt. Bij elkaar hebben ze 14 van de benodigde 20 zetels.

Update 17:00 uur: Inmiddels heeft ook de VVD laten weten dat studenten na middernacht bier moeten kunnen blijven drinken. Met de VVD er bij zijn er nog maar 2 van de benodigde 20 zetels nodig. Toch is nog niet duidelijk wat het alternatief volgens deze partijen moet zijn.