Glazen Huis toch in Nijmegen

Van maandag 2 tot en met vrijdag 6 juni zet de Studentenkerk een glazen huis op het Erasmusplein. Hierin laten twee studenten zich elke dag zonder telefoon of internet opsluiten van 9.00 uur tot 18.00 uur. Zo zijn ze gedwongen in persoon met elkaar te communiceren.

'Mensen zitten de hele dag op hun telefoon en kijken niet meer om zich heen. Ze zijn alleen nog maar gefixeerd op dat apparaat,' aldus organisator John Hacking. Het is volgens hem niet de bedoeling om een negatief oordeel over social media te vellen, maar om mensen te laten nadenken over wat er gebeurt als ze een hele dag zonder digitale middelen contact met elkaar moeten hebben. Hacking: 'De Studentenkerk heeft vaker dit soort evenementen georganiseerd. Een aantal jaar geleden hadden we een graf op de campus geplaatst waar mensen een aantal uur in stilte in konden liggen.' Zo worden mensen volgens Hacking gedwongen om na te denken over waar ze zijn in hun leven en wat ze willen. Bovendien kunnen deelnemers aan zo'n actie even onthaasten.

Met de zogenaamde 'glassroom' heeft de Studentenkerk een nieuwe actie om mensen tot introspectie aan te zetten. De twee studenten die zich laten opsluiten kunnen door iedereen geobserveerd worden. Verhongeren zoals in het echte Glazen Huis hoeft niet: er staat een koelkastje en drinken in het huis en elke dag komen belangrijke RU'ers zoals de rector magnificus en de voorzitter van het College van Bestuur hoogstpersoonlijk lunchpakketjes bezorgen.