De KU staat onder druk

De toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen schudde in 2004 haar katholieke veren van zich af en wijzigde haar naam in Radboud Universiteit. Twee jaar eerder was de Tilburgse universiteit haar voorgegaan. De officiële reden die Kees Blom, ex-rector van de RU, in 2007 gaf voor de naamsverandering is: 'Het CvB wilde helderheid verschaffen, want in de VS werd gedacht dat de KUN een priesteropleiding was.' De groter wordende druk vanuit de samenleving was voor Blom geen argument.

In België lijkt de druk op Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) om haar K bij het grof vuil te zetten ook steeds groter te worden. Nadat de Vaticaanse kerk kritiek uitte op de uitreiking van de Nobelprijs voor de Geneeskunde aan een ivf-onderzoeker, vroeg de rector van de KU Leuven in de krant De Standaard zich hardop af of de K nog wel nodig was. Het kwam ook hem op kritiek te staan. De aartsbisschop zou zich 'ongerust maken' dat de K langzaamaan inhoudsloos aan het worden is.

Is deze discussie over het katholieke stempel van universiteiten het voeren waard omdat deze zo principieel is? Of gaat het slechts over nutteloze symbolen?