Bèta's vrezen sloop tentamenzaal

Dat er capaciteitsproblemen op de Nijmeegse campus zijn, is bekend. Zeker op de bètafaculteit is er een chronisch tekort aan tentamen- en collegezalen. Dat er nu plannen zijn om een grote tentamenzaal te slopen, is voor de Facultaire Studentenraad (FSR) van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) daarom onbegrijpelijk. FSR-voorzitter Laurens Lambert: 'Ik ben bang dat met de sloop van de tentamenzaal nog meer capaciteitsproblemen zullen ontstaan. Zeker bij tentamens van meer dan honderd deelnemers beschikt de faculteit simpelweg niet over de ruimte om het intern op te vangen.'

De tentamenzaal viel vroeger onder het beheer van de FNWI, maar is op een gegeven moment overgeheveld naar het Universitair Vastgoedbedrijf (UVB). De faculteit heeft hierdoor niets meer te zeggen over de toekomst van de zaal. Het UVB heeft nu geconcludeerd dat de zaal te duur is. Ook de FNWI heeft de financiële middelen niet om deze te behouden. Lambert: 'Het UVB heeft daardoor haar conclusies getrokken en trekt de stekker eruit.' Studenten zullen voor tentamens voortaan moeten uitwijken naar bijvoorbeeld het Gymnasion of het Kolpinghuis, wat op onbegrip bij Lambert stuit. 'Studenten moeten de stad door reizen om deze locaties te bereiken. Dat kan lastig kan zijn als je bijvoorbeeld al om half negen tentamen hebt. Studenten van buiten Nijmegen zullen dan helemaal spookvroeg moeten komen.' De FSR-voorzitter vergeet blijkbaar dat het Kolpinghuis dichter bij het station is dan de universiteit. Los daarvan is het natuurlijk schrijnend dat dergelijke noodoplossingen nodig zijn.

Om toch tot een oplossing van het probleem te komen gaat de FSR een 'ludieke borrel' organiseren, maar of dat de financiële middelen oplevert om de zaal te behouden vragen wij ons af.