RU in haar nopjes met databank voor dierproevenR

Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren mag een dansje doen. Vandaag heeft de Tweede Kamer haar 'een pootje gegeven' en diverse moties van haar hand aangenomen. Een van deze voorstellen behelst een centrale en toegankelijke databank waarin resultaten over proefdierenonderzoek in Nederland kunnen worden opgeslagen. Daarnaast wordt het verplicht voor wetenschappers om literatuuronderzoek te doen alvorens zij een experiment starten.

De RU is content met de aangenomen moties. Merel Riskes, hoogleraar Proefdierkunde aan de Nijmeegse universiteit vertelde vandaag tegen de Gelderlander dat het opstarten van een database goed is voor de reductie van het aantal dierproeven in Nederland. "Hierdoor kunnen dubbele proeven worden voorkomen en kan er worden geleerd van eerder gedane experimenten."

De Nijmeegse universiteit is een van de weinige universiteiten in Nederland die experimenteert met apen. Zij denkt echter graag mee over het voorkomen van zo veel mogelijk ongemak voor proefdieren.