Vox nog verder achter slot en grendel

Chaos op de Comeniuslaan! Medewerkers stonden gisterochtend in groten getale voor een dichte deur, zo meldde ru.nl/nieuws (hier zonder slotje). Het bestuursgebouw en Comeniuslaan 6 zitten namelijk sinds donderdag op slot en alleen met een medewerkerspas in combinatie met de juiste pincode is er toegang te verkrijgen. Omdat deze gebouwen dagelijks veel studenten op bezoek krijgen vanwege de verschillende organisaties die er gehuisvest zijn namen wij de proef op de som en gingen er eens kijken.

Eerst meldden we ons bij het bestuursgebouw op Comeniuslaan 4. Hier houden niet alleen Bas Kortmann en Roelof de Wijkerslooth hun audiƫnties, maar zijn bijvoorbeeld ook de Centrale Studentenbalie, het Studiekeuze- en Loopbaancentrum en de studentendecanen gevestigd. Gelukkig valt de situatie hier mee, tussen 09:00u en 17:00u is de deur gewoon open omdat er een portier aanwezig is. Harde werkers die buiten die tijden naar binnen willen moeten de strijd met de apparatuur aan. Alleen de toegang tot het gedeelte van het gebouw waar de grote bazen en hun onderlingen wonen behoeft altijd een pasje, of een verleidelijke knipoog naar de portier.

We trekken door naar Comeniuslaan 6. In het lage gebouw zitten onder meer de Vox-redactie en de afdelingen Communicatie en Voorlichting, maar ook het International Office en de SUB-commissie Weekenden van de Introductie. Studenten en bezoekers worden hier begroet met een dichte voordeur. Navraag leert dat de intercom verbinding geeft met de al genoemde portier in het bestuursgebouw. Na opgave van naam en reden van bezoek kan deze dan besluiten de deur te openen, dan wel dicht te houden.

Hoewel het Universitair Vastgoedbedrijf volhoudt dat het gewoon een modernisering van oude systemen is, waren de poorten van de Comeniuslaan voorheen nooit op slot. Naar aanleiding van een serie diefstallen in het gebouw wordt er ook gesuggereerd dat het een verbetering van de veiligheid moet vormen. Wij vragen ons af of dit kan, omdat iedereen die aanbelt en een willekeurige naam van een medewerker (hier te vinden) in het gebouw noemt wordt binnengelaten. Of gaat de portier iedere afspraak nabellen voordat hij de ophaalbrug neerlaat? Voor alle bezoekers en studenten die hier iedere dag langskomen is dit nieuwste staaltje fysieke censuur in ieder geval allesbehalve vriendelijk.