Lustrumdebat van de USR: vermakelijk, niet verlichtend

De Universitaire Studentenraad (USR) bestaat deze week 15 jaar. Gisteren werd naar aanleiding daarvan een debat georganiseerd over de toekomst van de Radboud Universiteit. Scheidend collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth de Weerdesteyn, parlementair historicus Peter van der Heiden, oud-LSVb’er Lisa Westerveld en hoogleraar Filosofie René ten Bos waren uitgenodigd om over dit brede onderwerp te komen discussiëren.

Het aantal mensen in de zaal was op het eerste gezicht redelijk. Echter, er was buiten de incrowd van (oud-)medezeggenschapsleden en een verdwaalde RU-medewerker niemand een paar uurtjes langer op de universiteit gebleven. Debatleider Han Rouwenhorst opende de avond met het stellen van de simpele vraag: 'Hoe was jouw universiteit?' Waar Lisa Westerveld en zelfbenoemd 'instant opiniemachine' Peter van der Heiden vroeger alles beter vonden, kwam de Wijkerslooth met het rooskleurige beeld dat we van hem gewend zijn: 'Dit is mijn universiteit. En het is een hele mooie universiteit.' Ook gaf hij aan nooit rellend over straat te zijn gegaan: 'Ik ben niet van het actievoeren, ik ben van de pen.'

De stellingen die door de leden van de USR aan de sprekers werden voorgelegd zorgden helaas niet voor heel erg veel discussie. De panelleden waren het veelal met elkaar eens en mocht dit eens niet zo zijn sloeg De Wijkerslooth het debat vakkundig dood met een snel geplaatste ‘grap’. De andere sprekers lieten zich gelukkig niet altijd uit het veld slaan en ook het publiek deed haar best om een echt antwoord uit de glimlachende PR-machine te krijgen. De interessantste discussie ontstond naar aanleiding van de katholieke identiteit van onze alma mater. Westerveld bracht in dat onze achtergrond bij buitenlanders vaak een negatieve connotatie heeft. Van der Heiden stelde dat hij zich vaak had moeten verdedigen op andere universiteiten, bijvoorbeeld bij het presenteren van zijn promotie-onderzoek. Ten Bos vond echter dat het Katholicisme in ons 'decorum' zit en goed is voor de filosofie die in ons onderwijs is verwerkt. De Wijkerslooth verdedigde de identiteit met hand en tand en stelde dat die niet weggedaan kan worden, omdat het de mensen bindt en een deel van de geschiedenis is. Dit bleef hij herhalen, ook na vragen over uitzonderingsregels in de wet voor speciale universiteiten. Met dit onderwerp had gemakkelijk een hele avond gevuld kunnen worden, maar helaas was daar geen ruimte voor.

Hoewel alle onderwerpen die werden aangehaald interessant zijn, waren de laatste twee stellingen te extreem geformuleerd. Zo werd er gesproken over het 'wegdoen' van faculteiten en het stellen van een keiharde grens van 17.000 studenten. Waar het eerste vooral leidde tot gejuich van de 'achtergestelde' bèta's, bracht het laatste wel een aantal interessante meningen aan de oppervlakte. De Wijkerslooth zei dat door de plannen uit Den Haag de krimp in studentenaantallen vanzelf zal komen. De discussie ging toen via selectie aan de poort naar het stellen van strengere eisen aan studenten, zodat de uitval vooral plaatsvindt in het eerste jaar en studenten harder moeten werken voor hun opleiding. Zo blijven vooral excellente studenten over, in een tijd waarin niet voor iedereen nog geld is.

Ondanks de goede organisatie was de avond, op een aantal interessante oplevingen na, niet erg verlichtend. De sprekers brachten hun meningen echter goed en het aanhoren van de discussie was erg vermakelijk. De pogingen tot nabespreken in het limoengroene Cultuurcafé werden begeleid door harde muziek. Cultuur op de Campus had nu al gehoor gegeven aan onze oproep tot technomuziek die bij het nieuwe hippe limoengroene karakter van de limoengroene universiteitskroeg past. De biertjes die gisteren werden genuttigd waren niet de laatste waarmee op het lustrum geproost kan worden. De USR organiseert vanavond nog een feest, om 22.00 in Malle Babbe.