RU grijpt net naast 'Sustainabul'

Gisteren reikten Rank a Brand en Morgen de "Sustainabul" uit aan de Universiteit Maastricht. De Sustainabul is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de universiteit met het meest transparante en duurzame beleid. De Radboud Universiteit bleek in het onderzoek bijna de beste en kwam op de tweede plek uit.

Dat de RU over dit lijstje de loftrompet nog niet heeft opgestoken is niet verbazingwekkend. Uit het rapport blijkt namelijk dat, ondanks de hoge positie, het behaalde aantal punten blijft steken op 10 van de 24. Een rapportcijfer van een 4,2 dus, voor de minder snelle rekenaars. Vooral op 'Duurzaamheid & Fairtrade' en 'Nieuwbouw & Renovatie' wordt slecht gescoord, met respectievelijk nul en nul punten.

Joep Karskens, algemeen bestuurslid Studentenvakbond AKKU en woordvoerder van het Universitair Milieu Platform (UMP), is blij dat de RU hoog eindigt, maar heeft zijn bedenkingen: 'Er is nog zo veel winst te behalen. We scoren relatief hoog, maar als zelfs wij slechts 10 van de 24 punten hebben moet er in heel Nederland nog veel gebeuren!' Uit het onderzoek blijkt dat duurzaamheid hoog op de agenda staat bij veel universiteiten. Op het deelgebied 'Management en Beleid' laat de RU met een score van 2 uit 3 zien dat ook zij duurzaamheid serieus neemt. 'Toch is met name de energieverspilling hier ons een doorn in het oog. Denk aan de computerschermen die overal dag en nacht aan staan', zegt Karskens. 'Daarnaast wordt er veel te weinig gedaan met de betrokkenheid van studenten en medewerkers. Zo is er een duurzaamheidspagina op de website van de RU, maar daar moet je hard naar zoeken. Zoiets moet op de voorpagina! Er is zoveel mogelijk, in samenwerking met de HAN zouden we met gemak de duurzaamste campus van Nederland kunnen zijn.'