RU op plaats 127 beste universiteiten ter wereld

Uit een onderzoek van weekblad Elsevier werd vorige maand al duidelijk dat de RU Nederlands beste brede universiteit is. Nu blijkt dat de universiteit het internationaal ook nog eens heel goed doet. Waar vorig jaar nog genoegen moest worden genomen met een 159ste plaats op de Times-ranglijst, stijgt de RU dit jaar met maar liefst 32 plaatsen door naar positie 127.

Times Higher Education World University Ranking produceerde gisteravond een lijst met de top 400 beste universiteiten ter wereld. De universiteiten werden beoordeeld op vijf verschillende vlakken welk ieder een andere bijdrage had aan de totale score: onderwijs (30 procent), onderzoek (30 procent), citaties (30 procent), industrie inkomen (2,5 procent) en internationale uitstraling (7,5 procent). De methodologie waar de hitlijst op is gebaseerd kent geen veranderingen ten opzichte van vorig jaar.

Over het algemeen timmeren de Nederlandse universiteiten goed aan hun imago. Waren er vorig jaar nog maar vier van hen terug te vinden in de top 100, zo zijn het er dit jaar zeven. Opvallend is dat de Universiteit Utrecht niet meer Nederlands hoogst genoteerde universiteit is op de lijst, maar dat haar positie is overgenomen door de Universiteit van Leiden.