USR boos om verdwijnen middagpauze

Per september 2013 voert het College van Bestuur (CvB) een verandering door in de tijdslots, met als gevolg dat de middagpauze verdwijnt en collegedagen tot half 7 zullen duren. De USR maakt zich grote zorgen over dit plan en heeft een brief naar het CvB gestuurd met een alternatief voorstel. De studentenraad ziet liever avondcolleges verschijnen dan de middagpauze verdwijnen.

De maatregel van het CvB is een gevolg van de onderwijsintensivering die sinds dit collegejaar is ingevoerd. Alle bachelorstudenten krijgen minstens vijftien uur college per week, met als onbedoeld gevolg dat het aantal collegezalen de grote hoeveelheid contacturen niet meer aan kan. Naast het tijdelijk invoeren van enkele extra videocolleges hoopt het CvB dit op te lossen door het aantal collegemomenten op een dag per 2013 op te schroeven van 4 naar 5. De middagpauze vervalt in dat geval en de standaard collegedag duurt in plaats van tot half 6 tot half 7.

Slecht idee, vindt de USR. In de brief aan het CvB geeft zij aan dat de middagpauze voor veel studenten een belangrijk moment is voor bestuursactiviteiten of het werken aan groepsopdrachten. Het College heeft te weten gegeven dat zo min mogelijk colleges in de pauze worden gepland. De USR vindt echter dat het extra incidentele college in dat geval beter 's avonds van 17.45 tot 19.30 kan worden gegeven. Dan hoeft het gros van de studenten niet tot half 7 op de campus te blijven en behoudt eenieder de middagpauze.

Dit avondcollege zou slechts zeer beperkt worden ingezet als het aan USR-voorzitter Patrick Verleg ligt. 'In 2014 wordt het Grotiusgebouw opgeleverd en de verwachting is dat een aantal opleidingen waarschijnlijk zal gaan werken met een numerus fixus, waardoor studentenaantallen dalen. Dit vijfde tijdslot zal dus niet vaak hoeven te worden gebruikt.' Een belemmering voor sport- en studentenverenigingen door een avondcollege is er volgens Verleg nauwelijks. 'Juist deze verenigingen gaven aan dat ze liever incidenteel leden missen vanwege een college tot half 8 dan structureel geconfronteerd worden met studenten die tot half 7 in de collegebanken zitten. Studenten hoeven zich ook geen zorgen te maken om hun avondeten: bij de roostering zal worden gekeken of studenten die tot half 8 college hebben het blok daaraan voorafgaand vrij kunnen krijgen voor een warme hap.'