[UPDATE] USR wil UB tot middernacht open

De Nacht van de UB heeft afgelopen nacht een groot aantal bezoekers getrokken. Hoewel er met onder andere een rondleiding, een silent disco en nachtelijk college genoeg te beleven viel, werd er stevig doorgestudeerd.

Al tijdens de opening, gisteravond om 22.30 uur, was het druk en vielen er lovende woorden. Collegevoorzitter Gerard Meijer noemde de nacht in zijn openingspraatje een 'geweldig initiatief'. De activiteiten werden druk bezocht: de rondleiding achter de schermen van de Universiteitsbibliotheek zat al snel vol en zo'n 30 studenten waren nog aanwezig om 4.00 uur bij de silent disco.

Veel wallen en tevreden gezichten na afloop in de Tijdschriftenzaal, waar deelnemers zich te goed doen aan het ontbijt. 'Ik vond het echt leuk', zegt David Kamps, derdejaars geschiedenis. Vooral de lezing van Jan Brabers over de geschiedenis van de universiteit vond hij interessant, 'maar ik ben natuurlijk ook student geschiedenis'. Ook Barbara Dauwerse, derdejaars Engelse Taal en Cultuur, haalde een nachtje door. Van haar mag de UB best langer open. 'Zeker in tentamenperiodes tot middernacht, dat moet best kunnen.'

Silent disco

Ook de USR, aanjager van de nacht, vond het geslaagd. 'De activiteiten trokken afgelopen nacht veel bezoekers, maar er gingen ook echt mensen aan de slag. Rond half één 's nachts zaten er nog zeker 150 studenten te studeren. Daarmee geef je toch een signaal af', aldus Verleg.

Update, 10.00 uur: De timing is natuurlijk niet echt verrassend, maar middels een brief (.pdf) aan het College van Bestuur (CvB) pleit de USR vandaag voor structurele verruiming van de openingstijden van de Centrale Bibliotheek. Als het aan de medezeggenschappers ligt blijft de UB in het weekend tot 20.00 uur open en gaan de deuren op doordeweekse dagen tijdens tentamenperiodes pas dicht om middernacht. Kosten: 85.000 euro per jaar. Er wordt voorgesteld om de UB in eerste instantie voor een periode van twee jaar langer te openen, daarna moet een evaluatie volgen. 'Het kan Nijmegen binnen Nederland op de kaart zetten als een universiteit die op een vooruitstrevende manier de studie en het onderzoek van haar studenten faciliteert', aldus de USR in de brief.