Angela Merkel grote publiekstrekker lustrum

Robbert Dijkgraaf leek een paar weken geleden de man die de aandacht van de wereld op Nijmegen moet vestigen tijdens het komende lustrum in mei, maar dat blijkt dat toch niet helemaal waar. Zojuist werd bekend dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de grote publiciteitstrekker voor de RU is. Zij gaat spreken en krijgt een eredoctoraat.

Maar waarom krijgt de Duitse het eredoctoraat eigenlijk? In een rondgestuurd persbericht wordt ze geroemd om het beleid dat ze voert voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De belangrijkste reden is echter het uitstralen van vertrouwen. 'Merkel zet zich in voor de toekomst van een stabiel en veilig Europa. Een Europa dat met elkaar samenwerkt en welvaart en welzijn biedt aan alle Europeanen. Met herkenbaar leiderschap draagt zij bij aan vernieuwd vertrouwen dat essentieel is voor de onderlinge verhoudingen in Europa. Vertrouwen is het centrale thema van het universitaire lustrum', aldus rector Bas Kortmann. Daarvoor kun je ook een random europarlementariƫr uitnodigen, maar dat is natuurlijk iets minder sexy.

Het moge duidelijk zijn: de RU wil zoveel mogelijk camera's naar Nijmegen trekken in mei. En dat lijkt in ieder geval te gaan lukken. Chapeau!