Meer RU-studenten BSA gehaald

In collegejaar 2012/2013 hebben naar verhouding meer RU-studenten een positief bindend studieadvies (bsa) gekregen dan in het jaar daarvoor. Van de eerstejaars die vorig jaar september begonnen met hun opleiding heeft 74,7 procent een positief bsa ontvangen, terwijl in collegejaar 2011/2012 72,6 procent van de nieuwbakken studenten door mocht gaan met hun studie. Dat blijkt uit een notitie van het College van Bestuur (CvB).

Het bindend studieadvies houdt in dat studenten in hun eerste jaar een minimaal aantal studiepunten moeten halen om hun studie te mogen vervolgen. De medici zijn net als in 2012 de beste studenten: bijna 92 procent kreeg te horen dat de opleiding toekomst in hen ziet. Sociale wetenschappers, de toekomstige managers en Rechtenstudenten hebben het ook beter gedaan dan in 2012. Aan deze faculteiten steeg het aandeel de positieve adviezen. Toch stoppen aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, vrijwillig of gedwongen, nog de meeste studenten. Bijna 30 procent begon afgelopen september niet aan het tweede studiejaar.

Ook zijn er zorgen bij de bètafaculteit (FNWI) en in de hoek van filosofie, theologie en religiestudies (FTR). Deze twee faculteiten zien een flinke daling in het percentage positieve bsa-adviezen. FNWI zag dit dalen van 75,3 in 2012 naar 71,5 in 2013. Bij FTR was de daling het grootst: slechts 68,5 procent van de studenten mocht doorgaan, in 2012 was dat nog 79,1 procent.

Op 4 november bespreekt het CvB de resultaten met de universitaire studentenraad en ondernemingsraad in de Gezamenlijke Vergadering. Dan wordt ook gesproken over de organisatorische kant van het bindend studieadvies.

Illustratie: Erik Molkenboer