Nijmeegse economen scheppen op

Dat economen het altijd beter weten is geen nieuws. Zeker in deze tijd van crisis is er altijd wel een knappe kop die kan uitleggen hoe we de economische strubbels achter ons kunnen laten. Nu is echter gebleken dat Nijmegen bij uitstek de universiteit is met opscheppende financiƫle bollebozen.

Uit een ranglijst van Follow The Money wordt duidelijk wie de meest bescheiden en meest onbescheiden economen van het land zijn. Als criterium voor dit onderzoek is gekeken naar de deskundigheid die de economen zichzelf toedichten. De meesten hebben een expertisegebied, de uitkomst van het onderzoek laat zien op hoeveel van deze gebieden een econoom zichzelf als deskundige ziet. Aanvoerder van de lijst 'meest onbescheiden economen' is hoogleraar Staatsrecht en Bestuur Sweder van Wijnbergen. Nijmeegs eigen hoogleraar Esther Mirjam Sent komt op een vierde plek en dingt als een van de twee vrouwen dus aardig mee in deze testosteronlijst.

Gemiddeld genomen heeft Nijmegen van alle universiteiten in Nederland de meest onbescheiden economen in huis: de graad van zelf toegedicht expertiseniveau per econoom ligt hier het hoogst. Hoe valide deze uitkomst is, valt te betwijfelen. Slechts twee Radboudianen zijn opgenomen in de ranking. Betrouwbaar onderzoek of niet, laten we hopen dat de top tien snel met een oplossing komt voor de huidige crisis.