Nieuwe gerechten in de Refter

Sinds afgelopen voorjaar kun je niet alleen goedkoper eten in de Refter, maar het kan ook lekkerder. Zo werden er meer kruiden aan het eten toegevoegd en werd er geëxperimenteerd met nieuwe gerechten. Afgelopen vrijdag is in een heuse proefsessie met studenten bekeken welke maaltijden aanslaan en welke zo snel mogelijk weer van het menu moeten verdwijnen. Vandaag gaat een nieuwe maaltijdcyclus van start.

Tot eind februari zijn er vijftien nieuwe gerechten te krijgen, zoals een 'huisgemaakte burger Gruyère', die uw tester van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad toch wel heel erg lekker vond. Maar, zo bleek afgelopen vrijdag, niet alles is vers. Zo komt de lasagne kant-en-klaar binnen en zijn de erwtjes ingevroren, want 'anders wordt het allemaal wel erg arbeidsintensief', zo vertelt David Niessen, chef-kok van de Refter. 'Het komt ook omdat de Refter scherp moet zijn op de prijzen, dan zijn prefab maaltijden goedkoper', vult Anton van Looyengoed, afdelingshoofd retail en catering, aan. Het lijkt studenten niet zo uit te maken, de kant-en-klare lasagne was een hardloper. Was inderdaad, want men wist niet helemaal zeker of de lasagne vrij was van paardenvlees en werd dus in het voorjaar van het menu gehaald. Nu er een nieuwe lasagne is gevonden ('met 100% rundvlees'), is het Italiaanse gerecht weer terug op de kaart.

De proefsessie was het startschot voor de nieuwe maaltijdcyclus. Er werd niet alleen gekeken naar de smaak en presentatie van acht gerechten, ook werd een kijkje in de keuken gegeven. Zo kan het wel eens problemen opleveren als er dagelijks voor honderden mensen moet worden gekookt, aldus chef-kok Niessen: 'de gerechten worden warm gehouden als ze klaar zijn en dat doet natuurlijk wat met de smaak. We kunnen helaas niet rechtstreeks uit de pan opscheppen, dat gaat gewoon niet'. Dus moet worden nagedacht over het doorgaren, de krokante korst en ook hoeveelheden.

Naast de nieuwe gerechten zijn er ook weer een hoop klassiekers op het menu te vinden. Een van de populairste gerechten, de ribbelfriet en kaassouflé, is dit najaar gewoon weer te vinden in de Refter. En nu de herfst is begonnen staan er ook een hoop stamppotten op het menu. Als het allemaal zo smaakt als afgelopen vrijdag, wordt het bij de meeste maaltijden lekker tafelen.