RU schaft numerus fixus bij rechten af

Een jaar na invoeren wordt hij alweer afgeschaft: de numerus fixus bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De Radboud Universiteit ziet er geen heil meer in en heeft besloten dat vanaf collegejaar 2014/2015 alle studenten weer welkom zijn. Dit collegejaar mochten 450 studenten worden toegelaten bij Rechtsgeleerdheid, maar slechts 416 studenten zijn met de studie begonnen. Bij de opleidingen Notarieel Recht en de European Law School werd het maximum aantal studenten ook niet gehaald.

Afgelopen jaren waren er nooit meer dan 450 aanmeldingen, dus de verwachting was ook groot dat er geen studenten geweigerd hoefden te worden. De RU heeft bij de invoering van de numerus fixus heel bewust gekozen voor een hoog maximum aantal studenten. 'In Nijmegen vinden we dat iedereen de kans moet krijgen goed onderwijs te volgen. Daarom bieden we voor de Nijmeegse rechtenopleidingen genoeg plaatsen aan', valt op de website te lezen. De woordvoerder van de RU, Martijn Gerritsen, laat nog weten: 'De studiekeuzecheck draagt bij aan een goede match tussen student en opleiding. Omdat we daarnaast de toestroom goed aankunnen is het instellen van een maximum aantal studenten niet meer nodig.'

Dinsdag 19 november maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ook al bekend dat het de numerus fixus bij bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid afschaft. Naast Groningen en Nijmegen schaffen ook een groot aantal andere universiteiten de numerus fixus af.