UB gaat voor 300 extra studentwerkplekken

De Universiteitsbibliotheek (UB) is bezig met het realiseren van driehonderd extra werkplekken. Samen met studenten, medewerkers en een architect wordt nagedacht hoe de UB ingericht moet worden om meer en gedifferenteerder plaats te bieden. Hiertoe wordt de centrale bibliotheek flink onder handen genomen: de Learning Zone, Leeszaal, de Verdieping en Tijdschriftenzaal worden hoogstwaarschijnlijk allemaal opnieuw ingedeeld. Frans Peperzak, hoofd bedrijfsvoering ad interim van de UB: 'We merken een druk vanuit studenten om meer werkplekken te realiseren, maar ook vanuit de universiteit die wil dat studenten langer op de campus blijven. Daardoor is er meer behoefte aan werkplekken en daar willen we graag in voorzien.'

Om meer studenten te kunnen herbergen, wordt onder andere de tijdschriftenzaal helemaal leeg gemaakt. Lopende jaargangen van tijdschriften zijn al flink ingedikt, waardoor er nu al veertig extra werkplekken zijn. Dat moeten er nog meer worden: veel tijdschriften zullen enkel nog maar digitaal worden aangeboden, waardoor er nog tientallen studieplekken bij komen. In de Leeszaal zullen ook een paar boekenkasten plaatsmaken voor tafels, waarbij zo'n vijduizend boeken zullen worden verplaatst.

Momenteel wordt in een visieplan uitgewerkt hoe de UB er uit moet gaan zien, dat zal voor worden gelegd aan het college van bestuur. Als zij akkoord gaan en financiële middelen ter beschikking stellen, dan kan in de zomer van 2014 de Leeszaal al helemaal op orde zijn. Het hele project zal tot zeker eind 2014 duren. Er wordt namelijk niet alleen gekeken naar het verplaatsen van boeken, ook wordt meteen het lichtplan onder handen genomen en worden er maatregelen genomen voor het klimaat.

Daarnaast zijn er plannen om de toegang van de UB te veranderen. Waar je richting de Learning Zone nu nog langs een afzetting moet lopen, is het de bedoeling dat je na de verbouwing rechtstreeks vanuit de nieuw te bouwen draaideur de PC-zaal kunt bereiken. De eerste ontwerpen zijn al gemaakt, hieronder twee sfeerbeelden. Zo zou de UB er uit kunnen gaan zien.

Toegang

Dit is de entree van de UB. Het bruine blok is waar de portier nu ook al te vinden is.

Tijdschriftenzaal

Zo zou de Tijdschriftenzaal van de UB er uit kunnen gaan zien. Een mix van groepswerkplekken en stilteplekken.