RU opnieuw 'beste' brede universiteit

De jaarlijkse Elsevierlijstjes zijn weer uit. Na een jaar niet de toppositie te hebben bezet, is de Radboud Universiteit terug als de beste brede universiteit. Het felbegeerde logo mag weer terug op het promotiemateriaal van de RU.

Afgelopen jaar bemachtigde de Universiteit van Leiden deze prijs. Naast de beste brede universiteit, wordt ook een prijs uitgereikt aan de beste specialistische en beste technische universiteit. Elsevier heeft voor het samenstellen van de ranglijsten van universiteiten gekeken waar studenten volgens de Nationale Studenten Enquête ‘bovengemiddeld tevreden’ zijn over hun ‘studie in het algemeen’.

Vorig jaar concludeerde ANS dat de kwalificatie van Elsevier niet zo betrouwbaar is als de aandacht doet vermoeden. De methode neemt de specifieke aspecten van de universiteit, zoals inhoud van de opleiding, toetsing, begeleiding en sfeer, niet mee bij de beoordeling. Ook wordt alleen gekeken naar de mening van bachelorstudenten, de ingevulde enquêtes van masterstudenten worden aan de kant geschoven. De verschillen tussen de universiteiten zijn ook niet groot, twee jaar geleden won de RU van de Universiteit van Leiden op 0,007 procent.

Voor nu mag de RU de vlag weer uithangen en het logo terugplaatsen op de banners en informatiefolders.