#RUkiest: asap

Dit jaar doen er drie partijen mee aan de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad (USR): AKKUraatd, S.I.A.M. en het nieuwe asap. Aan het begin van deze verkiezingsweek geven wij de drie lijsttrekkers de kans om uit te leggen waarom je op zijn/haar partij moet stemmen.

Jarenlang hebben de studenten op AKKUraatd en SIAM hun stem kunnen uitbrengen, om vervolgens een heel jaar lang weinig van de Universitaire Studentenraad te vernemen. Wat deden die verkozenen eigenlijk de hele dag? Wordt er wel serieus meegepraat door de studenten in de raad? En waarom merkt de student weinig van het bestaan van de studentenraad? De afgelopen jaren heeft de USR wel degelijk een hoop uitgevoerd en enkele zaken bereikt. De grote vraag is daarom: waarom weet niemand ervan? Een hoop studenten weet niet eens waartoe de USR in staat is. Zonde, wat dat betekent dat er ook geen weloverwogen stem kan worden uitgebracht. Ieder jaar wordt beterschap beloofd door de bestaande partijen, maar er verandert weinig tot niets. Tijd om de kans te geven aan een andere partij om zichzelf te bewijzen.

De twee bestaande partijen kiezen ook dit jaar weer voor een ellenlang verkiezingsprogramma dat veelal saai is en waarom slechts moeizaam prioriteiten te destilleren zijn. asap is van mening dat deze programma's hun doel voorbij streven en kiest ervoor om de campagne in te gaan met een Tienpuntenlijst. Tien programmapunten, die centraal staan in de koers van de toekomstige asap-fractie. Van het streven naar een betere inzet van de talenten van de student, naar een betere communicatie tussen de USR en de student tot het pleiten voor richtlijnen voor scriptiebegeleiders. Slechts tien punten – dus geen paginalang programma – in de hoop dat er inhoudelijk beter naar standpunten gekeken wordt en om de kiezer meer duidelijkheid te verschaffen. Soms betekent minder nou eenmaal meer.

Waarom zou je je stem uitbrengen op asap? Omdat je het belangrijk vindt dat er een frisse wind door de USR waait en het huidige partijenpalet aan vernieuwing toe is. Omdat je het belangrijk vindt dat er duidelijkheid wordt verschaft over de gang van zaken in de USR en wilt weten wat er wordt gedaan door de USR. Omdat je je niet aangetrokken voelt tot de bestaande partijen en de standpunten van asap ondersteunt.

Hoe dan ook: stem, in de week tussen 20 en 26 mei. Zodat de stem van de USR luider hoorbaar is ten opzichte van die van het College van Bestuur. Zodat jij op een volwaardige manier vertegenwoordigd kan worden. Zodat we als studenten weer onze stem kunnen laten horen. Stem asap.

Mart Waterval Lijsttrekker asap