ANSdebat: Bankwezen is geen vrijmarkt

Banken zijn de laatste decennia te veel behandeld als vrije ondernemingen. Ze konden de vruchten van de vrije markt plukken terwijl de samenleving voor eventueel verlies opdraaide. Dat is de belangrijkste conclusie die naar voren kwam uit het tweede ANSdebat in samenwerking met LUX, gisterenavond. Deze keer waren de deelnemende studieverenigingen Synergy en de Economische Studievereniging, wat De Ideale Bonus een logisch onderwerp maakte.

Gedurende de avond kwam het slechts zelden tot felle tegenstellingen. Marcel Becker, medewerker van het Centrum voor Ethiek aan de RU, Kilian Wawoe, oud-bankier en auteur van het boek Bonus en Ed Vosselman, hoogleraar accounting aan de RU, gaven elkaar vaker bijval dan repliek. Het vuur moest vooral komen vanuit het publiek, dat de sprekers met doordachte vragen op scherp zette.

Het was even zoeken naar hoe de sprekers precies tegenover de bonuscultuur stonden. Optimist Vosselman vroeg zich af: 'Maar je mag toch ondernemer zijn en daarvoor beloond worden?' Daarop reageerde ethicus Becker dat met ondernemerschap in principe niks mis is, tot het op het bankwezen wordt geprojecteerd. Dit leidde tot de concensus dat banken nutsbedrijven zijn en een vrijemarktsysteem hen daarom niet past.

Het volgende ANSdebat is in samenwerking met BeeVee, studievereniging voor Biologie, en zal gaan over genetische modificatie en voedselproblematiek.