Open brief aan het College van Bestuur

Het is onze laatste kans. Wij hebben geen feitelijke invloed en kunnen hooguit iets agenderen. Dat doen we vandaag. Deze morgen staan we in de nrc.next met een ingekorte versie van een open brief die wij aan het College van Bestuur sturen.

Wij zijn niet alleen de redactie van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad. Wij zijn ook de universitaire studentenraad. Wij zijn ook alle facultaire studentenraden en student-assessoren. Wij zijn ook professoren. Wij zijn ook gemeenteraadsleden. Wij zijn ook landelijke politici. Wij willen niet dat er binnenkort geen onafhankelijke nieuwsgaring meer kan bestaan aan de universiteit.

Hieronder de open brief waarvan een ingekorte versie in nrc.next te raadplegen is, met daaronder alle ondertekenaars. Deze lijst kan de komende tijd nog groeien aangezien professoren, politici, studentenorganisaties en dergelijken zich nog steeds bij ons kunnen aansluiten door te reageren in de reacties onder dit bericht of een mail te sturen naar redactie@ans-online.nl. Wil jij ook je stem laten horen? Teken dan hier de petitie tegen de maatregelen van het College van Bestuur.

Geacht College van Bestuur,

Een kritische stem is essentieel binnen de academische wereld. De academische gemeenschap is bij uitstek de plek waar verschillende meningen en een constructief debat aanwezig mogen en zelfs moeten zijn. Daarvoor is vereist dat de universiteit een medium heeft waar een onafhankelijke redactie onafhankelijke nieuwsgaring, opinie en debat tot stand brengt. In Wageningen en Utrecht is daar al een einde aan gemaakt. Het lijkt erop dat de Radboud Universiteit het volgende slachtoffer is. Wij roepen u nadrukkelijk op dat niet te doen.

Het afdelingsplan van de Communicatie-afdeling houdt onder andere het volgende in. De nieuwssite Voxlog wordt vervangen door een nieuwsplatform met zowel nieuws als andere informatie. De papieren editie zal in een lagere frequentie verschijnen en dientengevolge niet langer nieuws brengen, maar zich meer richten op achtergronden.

De Vox-statuten zijn nooit door het College van Bestuur gevalideerd en u bent nu van plan de oude KUNieuws-statuten te gebruiken. De medezeggenschap van zowel medewerkers als studenten wordt hiermee buitenspel gezet. De mogelijkheid bestaat hierdoor dat u Vox zonder enige interventie de resterende onafhankelijkheid ontneemt. Dit alles was reden voor de leden van de redactieraad om een politiek signaal af te geven en begin oktober unaniem haar zetels op te geven.

Universiteiten zijn de hoeders van het onafhankelijke onderzoek. Ook van de onafhankelijke journalistiek. Het is haar rol met goed onderzochte feiten naar voren te treden, populair of niet. Een universiteit zal nooit haar gedegen onderzoek ontkrachten omdat dit tegen de maatschappelijke trend ingaat. Wij vragen dat ook met de eigen journalistiek niet te doen.

Wij willen u niet vertellen dat u iets slechts in de zin hebt. Wij zijn trots op de Radboud Universiteit, omdat zij een onafhankelijk nieuwsmedium heeft. Wij hopen dat u dat in stand houdt, want een kritische stem en onafhankelijkheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om belangenverstrengeling en (de schijn van) inmenging van bovenaf te verkomen verzoeken wij u dringend de voorgestelde maatregelen opnieuw in overweging te nemen en de onafhankelijkheid van de redactie, het blad en de website vast te leggen.

Hoogachtend,

Prof. dr. E.M. Sent, hoogleraar Economische theorie en economisch beleid Prof. dr. R.A.M. Aerts, hoogleraar Politieke Geschiedenis Mw. Drs. Ingrid Stassen, assistent-professor Communicatie Prof. dr. J.B. Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde Prof. dr. P.J.A.N. Rietbergen, hoogleraar Cultuurgeschiedenis na de Middeleeuwen Prof. dr. Th.L.M. Engelen, hoogleraar Historische Demografie Mw. dr. G.A. Mak, docent Gendergeschiedenis Prof. dr. O. Dekkers, hoogleraar Engelse literatuur en cultuur Prof. dr. M.L.J. Karskens, emeritus-hoogleraar Sociale en Politieke Wijsbegeerte Prof. dr. M.V.P. Slors, hoogleraar Cognitiefilosofie Prof. mr. A.B. Terlouw, hoogleraar Rechtssociologie Prof. dr. P. Leroy, hoogleraar Milieupolitiek en Milieubeleid Drs. Leon Wecke, polemoloog en werkzaam bij het Centrum voor Internationaal Conflict - Analyse & Management Prof. dr. M.L.J. Wissenburg, hoogleraar Politieke Theorie Rick Hovens, onderzoeker aan de Radboud Universiteit Dr. Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP Eric van Kaathoven, fractievoorzitter SP Provinciale Staten van de provincie Gelderland Rob Jetten, bestuurskundestudent en fractievoorzitter van D66 Nijmegen Ir. Hans van Hooft jr., fractievoorzitter SP Nijmegen Chantal Teunissen, fractievoorzitter CDA Nijmegen Albaer Hillen, gemeenteraadslid CDA Nijmegen Leon Busschops, gemeenteraadslid CDA Nijmegen Mark Buck, bestuurskundestudent en fractielid CDA Nijmegen Drs. Hayke Veldman, fractievoorzitter VVD Nijmegen Pepijn Oomen, gemeenteraadslid GroenLinks Nijmegen Stijn Verbruggen, gemeenteraadslid PvdA Nijmegen Ben van Hees, fractievoorzitter Nijmegen Nu! Ramon Barends, lijsttrekker Lijst Ramon Barends Anne Dohmen, voormalig hoofdredacteur ad-interim Vox Kamran Ullah, hoofdredacteur CampusTV Chris de Boer, hoofdredacteur SMUC.nl René Vonk, voorzitter DWARS Nijmegen Samenwerkingsoverleg Faculteitsverenigingen (SOFv), koepeloverleg voor studieverenigingen Comité SOS Het bestuur van AIESEC Nijmegen De redactie van Mare, universiteitsblad van de Universiteit Leiden De redactie van Ad Valvas, universiteitsblad van de Vrije Universiteit De redactie van Erasmus Magazine, universiteitsblad van de Erasmus Universiteit Rotterdam Studentenvakbond AKKU De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) De Universitaire Studentenraad Alle Facultaire Studentenraden Alle Student-assessoren De redactie van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad