JOVD mist toekomstvisie

vanuit het ans-kantoorOp 21 januari worden wij allemaal verwacht in Den Haag, om daar op het Malieveld te protesteren tegen de bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs. Alle partijen lijken zich bij dit protest aan te sluiten: zelfs hoogleraren zullen naar Den Haag afreizen en ook universiteiten ondersteunen het grootschalige studentenprotest. Toch zijn niet alle jongeren het eens met de handelswijze van universiteiten. De liberale jongerenorganisatie JOVD (Jongerenorganisatie voor Vrijheid en Democratie) laakt namelijk op basis van bijzonder kromme redeneringen de onderwijsinstellingen, die studenten vrij geven om op 21 januari af te reizen naar Den Haag.

Martijn Jonk, voorzitter van de JOVD tegenover de NOS: 'Het is een zegen dat studenten voor de kwaliteit van het onderwijs opkomen. Maar het is slecht voor het onderwijs. Docenten hebben al te weinig tijd om stof kwijt te kunnen. Nu pak je ze nog een dag af.' De JOVD pleit er daarom voor om het verplichte karakter van colleges te laten vallen om studenten zélf te laten kiezen of ze naar de hofstad willen afreizen of niet.

Het is kortzichtig van de JOVD om de houding van de universiteiten te bekritiseren, terwijl zij eindelijk de studenten tegemoet treden. Hoewel zij dit voor een deel uit eigenbelang doen, ook de universiteiten worden immers geraakt door de langstudeerdersboete, is het prijzenswaardig. Een protest is hard nodig in deze tijden van bezuinigingen. De kans bestaat dat honderden universitaire docenten ontslagen worden en dat een academische opleiding onbetaalbaar wordt voor een deel van de bevolking. Op langere termijn kunnen de voorgestelde maatregelen desastreuze gevolgen hebben voor het onderwijsniveau en de kenniseconomie als geheel. Dat één dag onderwijs niet zou kunnen wijken voor een goed protest om dit doemscenario te voorkomen, is je reinste lariekoek en dat het algehele onderwijsniveau hieronder zou lijden misschien nog wel meer. Alsof het onderwijsniveau niet te lijden zou hebben onder duizenden ontslagen...

De liberale jongeren lijken dus nog flinke stappen te moeten maken voordat ze kunnen uitgroeien tot volwassen politici. Leven bij de waan van de dag is niet zaligmakend. Ontwikkel eerst maar eens een degelijke visie op de toekomst, heren.