Zwarte Paus

Beste Benedictus,

Wat ontzettend jammer dat u stopt met uw eervolle ambt. Ik moet zeggen, ik had het niet verwacht. Ik verwachtte überhaupt heel weinig van u, had nooit echt een mening, niet over u, als paus, en niet over het katholicisme.

Stilletjes denk ik dat veel mensen net zo zijn als ik. Hoewel ze u en uw katholieke kerk de afgelopen jaren maar wat graag vervloekten, waren ze stiekem meningloos. Ze lieten gelaten de vele schandalen binnen uw kerk over zich heen komen en werden murw gemaakt om nog iets zinnigs te kunnen vinden. Behalve dan dat pedofiele priesters moeten branden in de hel. U zei het wel nooit met zo veel woorden, maar ik hoop dat u dat met hen eens bent. Immers, al die pracht en praal die u omringen verbloemen nauwelijks dat u als plaatsvervanger van Jezus op aarde ook maar een mens bent. U blijkt een zwakke, oude, moegestreden man.

Weet u wat ik grappig vind, Benedictus? Al die mensen die jarenlang elkaar napratend u en uw broeders vervloekten, smeken nu bijna om een zwarte paus. Gek hè? Besluiten ze eerst met z’n allen dat de leiders van die kerk van u een enge sekte vormen met rare, conservatieve opvattingen, welhaast het slechtste wat de mensheid ooit overkwam, willen ze nu opeens een mening hebben over uw opvolger. Ze roepen: 'We hebben al een zwarte president, dan nu ook een zwarte paus, hartstikke modern!' Daarmee stellen ze uw ambt op gelijke voet met die van president van de Verenigde Staten. Tegelijkertijd vergeten ze dat u helemaal niet modern bént. Integendeel, conservatief zal nooit meer hetzelfde zijn sinds u paus was.

Ze riepen dan ook eerst verheugd: 'Hoera, die conservatieve seniel van een Benedictus stopt er mee', om dit te vervolgen met: 'Het is tijd voor een Afrikaanse paus!' Zo’n uitroep heeft voor u waarschijnlijk net zo veel waarde als de celibaatbelofte van een broeder op een internaat voor… Afijn.

Ik zal het u maar eerlijk opbiechten: (opbiechten, hihi) de mogelijkheid van een zwarte paus veroorzaakt bij ons een klein, intern conflict. We zijn massaal verontwaardigd omdat we veronderstellen dat uw kerk als machtsinstituut dag in dag uit bakken godsdienstige blèrf de wereld in braakt, maar in Nederland krijgt politieke correctheid momenteel voorrang op die massale verontwaardiging. Waar u ongebreidelde katholiekenhaat van ons gewend was, sluiten wij meninglozen daarom een tijdelijk Faustiaans contract met uw kerk omwille van die zwarte kandidaat-paus uit Ghana. Misschien kunnen we hem dan straks in euforie omarmen als subject van onze multiculturele tolerantie. Ja, dat zou mooi zijn.

Niets zo veranderlijk als de mens, Benedictus. Laat ons nou maar even lekker fantaseren in onze gecreëerde natte multicultidroom. Als de euforie eenmaal is afgezakt, zullen we u en de uwen weer net zo haten als vroeger. Beloofd.

Hartelijks,

Bertus Huidschuiver

Meer van Bertus Huidschuiver lezen? Kijk dan hier.