Vanuit het ANS-kantoor (Week 4)

Vanuit het ANS-kantoorIedere vrijdag becommentarieert een redactielid zijn of haar week in ‘Vanuit het ANS-kantoor’.

We leven in een wereld die steeds oppervlakkiger wordt, zo bleek tijdens de brainstormsessie voor deze column. Domme blondjes met Hollywoodstatus hoeven niet eens uit de bocht te vliegen om voorpagina's van kranten te halen, terwijl wereldrampen als de aardbeving op Haïti na enkele dagen bijna uit het nieuws verdwenen zijn. Dat is iets waar ik me mateloos aan erger, en hopelijk ben ik niet de enige. Deze week kwamen verschillende gevallen ter sprake waarin de verschraling van onze maatschappij pijnlijk duidelijk aan het licht kwam.

Het meest recente voorbeeld dateert van vandaag. Sp!tsnieuws wijdde namelijk een headline aan het feit dat Jessica Simpson, en nu komt het, een scheet liet. De website slaagt er vervolgens in om drie alinea's te vullen met dit wereldnieuws. In het nieuwsbericht kan iedereen lezen dat Simpson zeer open is over haar winderigheid. Gelukkig is iedereen hiervan nu op de hoogte.

Deze week kon ik het niet laten om Heidi Montag, ster van TV-programma The Hills, ter sprake te brengen. Aan zelfkennis ontbeert het Heidi niet: onlangs bracht ze een album uit met de veelzeggende titel 'Superficial'. Zij is immers obsessief bezig met het bereiken van 'het perfecte lichaam' en dit houdt in de Verenigde Staten de gemoederen flink bezig. In haar zoektocht naar perfectie ging ze in november onder het mes om liefst tien ingrepen te laten uitvoeren. Gelukkig is iedereen hiervan nu op de hoogte.

Niet alleen landelijke of internationale media zijn aan verschraling onderhevig. Ook aan de andere kant van de campus wordt er hard gewerkt aan het afbreken van de eigen waardigheid. Zo werden wij benoemd tot 'hogepriesters van roddel en achterklap'. We zijn zeer vereerd met deze eretitel en konden lachen om de smiley die door Lieke Steijvers werd toegevoegd. Anne Dohmen zwaait nog geen maand de scepter bij VOX en de MSN-cultuur heeft reeds haar intrede gedaan. Gelukkig is iedereen hiervan nu op de hoogte.

Door aandacht aan dit onderwerp te besteden realiseer ik me dat wij in onze ivoren toren eveneens onderhevig zijn aan verschraling. Zo hebben kinderlijke zegswijzen als 'dikke fittie', epic fail en 'huilie huilie doen' dit jaar hun intrede gedaan in het ANS-kantoor. Is dit onze eigen schuld, of zijn wij slechts slachtoffer van de oppervlakkige interesse die in onze samenleving aan terrein wint?

We steken de hand in eigen boezem en zullen voortaan zorgvuldiger omgaan met dit soort termen. VOX kunnen we smileys echter niet kwalijk nemen, zij zijn immers nog niet eens tien jaar oud.

Mart Waterval