Mijmelarij

Over krap twee weken, op 28 oktober, komt de film The Social Network uit in Nederland. De film vertelt het verhaal van de oprichter van Facebook, Harvard student Mark Zuckerberg (die inmiddels stinkrijk is).

Ik weet niet wat het is, maar ik lijk een fobie te hebben voor sociale netwerken. Toen in mijn middelbareschooltijd Hyves in opkomst was, heb ik me niet aangemeld. Of eigenlijk heb ik dat op verzoek van een vriendin wel gedaan; maar na vijf minuten deel te zijn geweest van Hyves heb ik mijn profiel weer laten verwijderen.

Ik weet wel dat sociale netwerken handig zijn, om vriendjes te worden met het achternichtje van het meisje dat twee tafeltjes achter je zat in groep 3 van de basisschool. Heel nuttig. Ik wil ook best andere mensen bespieden (stiekem de enige reden waarom ik ooit een profiel aan zou maken), ook als ik ze maar half ken, maar eigenlijk wil ik zelf niet zo graag bespied worden. Hecht ik abnormaal veel waarde aan mijn privacy?

Want bespied word je zeker, vooral als vrouw. Uit onderzoek van de Harvard Business School blijkt dat 70% van de internetactiviteiten gericht is op of gerelateerd aan het kijken naar foto’s. Puur voyeurisme dus. Via foto’s kun je laten zien hoe populair je bent en hoeveel vrienden je wel niet hebt zonder op te hoeven opscheppen. Bovendien kijken 1) mannen naar vrouwen die ze niet kennen (dit is zelfs het grootste deel) 2) mannen naar vrouwen die ze wel kennen 3) vrouwen naar vrouwen die ze kennen. Profielen van vrouwen worden als resultaat twee keer zo vaak bezocht als die van mannen.

Laatst heb ik het opnieuw geprobeerd, ditmaal met Facebook (net iets internationaler en volwassener dan Hyves nietwaar). De geschiedenis herhaalde zich: een uurtje later heb ik mijn profiel op non-actief gezet. Ik heb het deze keer in ieder geval ietsje langer uitgehouden. En net niet lang genoeg om bespied te worden.