Mijmelarij

Baas B. schijnt ondergedoken te zitten. Aangemoedigd en vergezeld door haar moeder ging de echtgenote van Lange Frans, Daniëlle van A., op pad om wraak te nemen vanwege een zakelijk conflict. Het gezellige rappersgezinnetje had met dank aan Baas B. enorme schulden opgebouwd en als gevolg moest papa Frans de sleutel van zijn studio inleveren. Wat doe je dan als toegewijde echtgenote? Je bedreigt de vijand van je man met een doorgeladen pistool. Lijkt me wel het minste wat je kunt doen.

Eigenlijk ben ik wel onder de indruk van Daniëlle. Eigenhandig tilt ze de Nederlandse rap scene naar het niveau van het Eastcoast/Westcoast conflict binnen de Amerikaanse gangsta rap. Waar Bart en Frans kneuterige poldergangsters zijn, grijpt zij in de stijl van The Notorious Big en 2Pac naar de wapens. Daniëlle en haar moeder zijn pas echt hardcore. En Bart is bang.

Maar onderduiken is zo makkelijk nog niet. Ik spreek uit ervaring. Niet dat ik ooit zelf al eens heb moeten doen, maar ik heb wel al ondervonden dat je overal ter wereld wel mensen tegenkomt die je kent. Dat ik in Amsterdam af en toe bekenden tegenkom, daar sta ik niet van te kijken. Niet meer dan logisch. Maar als ik op het vliegveld van Edinburgh een van mijn docentes tegenkom, ben ik wel verbaasd. En ik verwacht ook niet dat wanneer ik tijdens mijn vakantie in Italië de kathedraal van Siena binnenloop, meteen de rug van de jongeman herken die het informatiebord aan het bestuderen is. Voorzichtig sluip ik vervolgens om hem heen om te verifiëren of het wel echt om mijn studiegenoot gaat. Zo gênant als je vol enthousiasme een nietsvermoedende toerist begroet.

Een kleine tip voor Baas B. : als je dan toch wilt onderduiken kun je misschien beter een gehucht in Friesland als nieuw thuis kiezen, of het platteland van Arkansas. Pas maar op. Ik heb gehoord dat Daniëlle alweer op vrije voeten is gesteld.