Mijmelarij

Ik weet wel dat SBS 6 niet bekend staat om kwalitatief hoogstaande, verlichte, geestveruimende programma’s. In principe is dat ook geen probleem: je bent niet verplicht te kijken, het is geen publieke zender dus worden ook jouw belastingcenten niet verspild. Ik kan me dan ook niet druk maken om laagdrempelige programma’s zoals Popstars, Red Mijn Vakantie of Hart van Nederland.

Een uitzondering is het programma Fans, waarvan het laatste seizoen net is afgelopen en waar een vriend me vorige week op heeft geattendeerd. In de eerste aflevering volgt SBS 6 BZN fans, die overstuur zijn omdat leadzanger Jan Keizer, vier jaar na de breuk van BZN, een duo vormt met Anny Schilder, die BZN al eerder had verlaten om een solocarrière na te streven. De fans vinden dit verraad aan haar opvolgster Carola Smit: een vrouwelijke fan beweert zelfs psychologische problemen te ondervinden als gevolg van de toestand. Vervolgens raken ze in conflict met fan José, die juist blij is met de hereniging, en besluiten (na aanmoediging van de programmamakers) Jan Keizer na zijn concert er persoonlijk op aan te spreken.

Moeten deze mensen niet tegen zichzelf in bescherming genomen worden? SBS 6 is zelfs diabolisch genoeg om moedwillig (veelal zwakzinnig lijkende) fans tegen elkaar uit te spelen. Het effect is, toegegeven, vermakelijk, maar vooral ook heel sneu: lekker lachen om mensen die iets missen in hun leven, en bovendien over opmerkelijk weinig verstand beschikken. Ze beschouwen de Nederlandse artiesten waar ze zo idolaat van zijn als een familielid of intieme vriend, met als gevolg pijnlijke taferelen als de artiest die gevoelens niet beantwoordt. Persoonlijk word ik er een beetje treurig van.

Eigenlijk is dus hetgene wat de entertainmentswaarde van dit programma bepaalt goedkoop, makkelijk leedvermaak. Bij een programma als Oh Oh Cherso van RTL 5 is dat ook deel aan het succes, maar deelnemers als Jokertje en Sterretje lijken in vergelijking met de ‘fans’ uit het SBS 6 programma over een (ongelooflijk maar waar) hoger IQ te beschikken, en weten waar ze mee hebben ingestemd. De fans lijken echter totaal niet door te hebben dat ze zichzelf voor schut zetten op nationale televisie en worden op zo’n manier gemanipuleerd dat ze nog net een tandje sneuer overkomen dan ze werkelijk zijn.