Mijmelarij

Vroeger, toen schepen nog van hout waren en mannen van staal (en een sandwich gewoon nog een boterham was, seks nog vies…) Met vroeger bedoel ik niet al te lang geleden, maar de jaren zestig van de twintigste eeuw, specifiek: de Verenigde Staten. Bob Dylan, wespentailles, whisky en puntige boezems.

Ik ben afschuwelijk melancholiek aangelegd. Als het over mijn eigen herinneringen gaat kan ik zelfs nog terugverlangen naar tijden die, objectief bekeken, toch een stuk vervelender waren dan mijn leven nu. Gewoonweg omdat er een stukje tijd voorbij is, niet eens noodzakelijk tijd die van mij was, verander ik in een treurig hoopje mens. Na het zien van een fotoreportage over de langzaam vervallende industriestad Detroit moest ik dan ook even slikken.

Indrukwekkend, mooi en de definitie van vergane glorie. Vandaar dat ik de afgelopen week niet netjes mijn tijd heb doorgebracht met het schrijven van essays, maar met Don Draper en verscheidene andere vrouwenhatende vreemdgangers. De kracht van Mad Men is weemoed: seizoen 1 lokt de kijker door zijn prachtige jaren zestig decors en kostuums, en algehele afwezigheid van enige politieke correctheid. Uitgangspunt is het reclamebureau Sterling Cooper met zijn snelle reclamemannen en wulpse secretaresses. De mannelijke werknemers hebben in hun kantoor minstens één fles sterke drank staan en als een vrouwelijke hoofdrolspeelster op doktersbezoek gaat steekt haar huisarts rustig een sigaretje op terwijl hij een gynaecologisch onderzoek uitvoert. Vervolgens schrijft hij haar de pil voor met de waarschuwing dat mannen niet graag trouwen met een ‘makkelijk’ meisje.

In de serie is racisme, homofobie, seksisme en antisemitisme eigenlijk heel gewoon, vooral onder de mannen. Gestraft worden ze er niet voor in seizoen 1. Glorificeert Mad Men ismes die juist het verdoemhoekje in zouden moeten? Ik denk het niet. Ik ben namelijk na afloop van elke aflevering, ondanks mijn melancholieke aanleg, plotseling blij dat we zo vreselijk politiek correct zijn tegenwoordig.

Ik ben een beetje laat met het ontdekken van deze serie: in de zomer van 2010 werd seizoen 2 al uitgezonden in Nederland. In 2011 wordt als het goed is seizoen 3 uitgezonden door de VARA.