Geachte Jolande Sap,

SP staat achter versoepeling ontslagrecht. PVDA is tegen de bouw van een nieuwe moskee. PVV is voor de bouw van een nieuwe moskee. D66 tegen verdere Europese integratie. Kunt u zich dergelijke koppen voorstellen? Ikzelf moest dan ook even drie maal met mijn ogen knipperen toen ik las dat uw GroenLinks de “politiemissie” in Afghanistan gaat steunen. Zoiets is toch helemaal niets voor uw partij. Femke en Paul zouden zich omdraaien in hun graf als ze dit horen. Ik probeerde redenen te bedenken waarom u ineens van mening veranderd zou zijn. Ik hou het op naïviteit. Denken dat deze missie op deze manier goed gaat aflopen is natuurlijk een farce, om de volgende redenen.

Een. Het feit dat het Nederlandse leger capabel genoeg zou zijn om anderen op te leiden, is al de eerste stommiteit. De soldaten zullen niet in het leger zijn gegaan vanwege hun didactische vaardigheden Mochten ze, geheel tegen mijn verwachtingen in, wel in staat zijn tot het fatsoenlijk opleiden, dan moeten ze dat eens in eigen land gaan doen. Ik heb namelijk weinig florissante verhalen gehoord van kennissen die in Uruzgan zijn geweest.

Twee. Interculturele verschillen tussen Kunduz en Nederland zijn aardig groot. Waar op het NOS-journaal al het stenigen van vrouwen werd aangehaald, zijn er nog de minder rigoureuze verschillen in educatiecultuur. De traditionele Nederlandse, vrij directe, manier van dingen overbrengen valt niet altijd even lekker bij de van nature hiërarchisch en licht onderdanig ingestelde gemiddelde Afghaan.

Drie. Die hele missie slaat natuurlijk als een lul op een bord yoghurt. Agenten vredelievend opleiden werkt alleen in een democratie, en misschien zelfs daar nog niet. Ik ben me bewust van het feit dat Afghanistan officieel nu ook een democratie is, maar laten we elkaar niet voor het lapje houden. Karzai is ook gewoon een corrupte semi-dictator en de meerderheid van zijn mogelijke opvolgers zal geen haar beter zijn. Dit is geen verwijt, als je in een cultuur bent opgegroeid waarin dat de enige manier is om macht te vergaren, doe je daar al gauw in mee. In mindere mate zal dit ook gelden voor de opgeleide agenten, die zich op straat zullen laten gelden. Mits ze niet al dood gaan in hun eerste week door gebrekkige opleiding.

Kort gezegd, ik raad u ten zeerste af in te stemmen met dit poldermodel. Uw partij gaat hiermee dezelfde klassieke fout maken die vele partijen voor u gemaakt hebben. Door concessies te doen, door af te zien van een van de belangrijkste aspecten van uw eigen gedachtegoed, louter voor een kans op regeren. Dat zit er natuurlijk achter, mevrouw Sap. Doen wat Femke en Paul nooit gelukt is: meeregeren. Dat valt me behoorlijk tegen. U bent geen haar beter dan Geert Wilders op dit gebied, die zijn breekpunten aan de kant wierp zo gauw hij aan regeren rook. Uw voorgangster bestreed dit met heel haar hart. Waarom gooit u nu dit weer te grabbel?

Met teleurgestelde groet,

Walbert