Geachte meneer Hillen,

Een beetje laat, maar sinds dit de eerste keer is dat wij contact hebben, gefeliciteerd met uw baan als minister van Defensie. Hoe voelt dat nu, om de beschermer van Nederland te zijn? U treedt toch in de voetsporen van de oude stadhouders en andere legendarische legerbevelhebbers. Nog niet zo heel lang geleden had u zich ook minister van Oorlog mogen noemen, dat klinkt toch fantastisch?

Helaas geeft het feit dat u tegenwoordig die titel niet meer draagt de totale overbodigheid van uw functie aan. Nederland heeft geen defensie nodig. Waarom niet? Omdat defensie simpelweg het door de overheid verdedigen van het eigen grondgebied tegen vijandelijke machten betekent. En geloof me, er is helemaal niemand die erover denkt om Nederland of enig mogelijk gedeelte ervan te confisqueren. Hooguit wil Hugo Chavez de Antillen goed- of kwaadaardig van ons overnemen, maar ik heb de indruk dat uw gedoogpartner daar niet heel erg rouwig om zal zijn. Ikzelf overigens ook niet, ik vermoed dat zowel de Antillen zelf als het Europese Nederland beter af zijn zonder elkaar, maar dat is een kwestie voor een andere keer.

Er zijn zat landen zonder leger. Uw tegenwerping zal hier zijn dat die landen erg klein zijn (klopt voor San Marino en Monaco) of dat ze geen enkel gevaar lopen (zoals IJsland), maar ook Nederland loopt geen gevaar en is een klein land. Laten we alsjeblieft ophouden met denken dat Nederland ook maar enige impact heeft op wereldniveau en dat andere landen nog expansiedrang hebben in onze richting. De enige reden die ik kan bedenken, is dat we Amerika niet voor het hoofd willen stoten. Zoals een vriend van mij laatst terecht opmerkte, “onze jongens” vechten in het buitenland alleen maar voor de Nederlandse handelspositie. Prima, maar zeg dat dan ook. Dat zal wat lastiger te verkopen zijn, omdat er vele andere en betere manieren zijn om de handelspositie te verstevigen, maar vooruit, dan bent u tenminste eerlijk.

Mijn tweede voorstel gaat iets verder dan u die de waarheid vertelt: u die gewoon opstapt en uw hele ministerie sluit. Uw huidige tien miljard aan budget kunnen we aardig goed gebruiken. We geven twee miljard aan Amerika, verdelen nog twee a drie miljarden tussen andere triggerhappy landen en redden met de overige vijf miljard een gedeelte van cultuur, zorg en onderwijs. De angst regeert in Nederland, meneer Hillen, een angst die een volkomen overbodige krijgsmacht in stand houdt. Het wordt tijd die angst overboord te gooien.

Saluterend voor de laatste maal,

Walbert