Mijmelarij

Lente! Nu al 11 dagen. Het begon bijzonder zonnig, jammer van de regen de afgelopen twee dagen, maar ik beschik over overmoedig optimisme dat mij ingeeft dat de rest van de lente zal bestaan uit regenboogjes, geurende narcissen en huppelende lammetjes.

Ik lijk uit een wakende winterslaap zijn te gekomen. Wat een energie opeens! Ik loop met een dwaze glimlach door het centrum en iedereen wiens blik ik ontmoet glimlacht blijmoedig terug. De vers door Uv-stralen aangemaakte vitamine D doet enthousiast zijn werk in mijn lijf en verbetert elke zonnige dag mijn stemming een stapje. Spontaan krijg ik zin in fris voorjaarseten: panzanella, omelet met geroosterde cherrytomaatjes, rode pesto en een glas koude witte wijn, gegrilde zalm…

Maar dan vandaag: het is niet erg koud, maar het miezert wel een beetje en de lucht is weer vertrouwd grijs. Op slag zijn de buschauffeurs een stuk chagrijniger, de bouwvakkers minder luidruchtig en de forenzen duwen je tijdens het naar de trein rennen net iets vaker opzij.

Of is mijn omgeving niet veranderd maar is mijn eigen humeur de schuldige? Leken de mensen de afgelopen dagen opeens vaker vrolijk te neuriën en zingen, te grijnzen en te stralen omdat ik zelf veel gelukkiger was en daardoor het geluk van anderen beter opmerk?

Of mijn perceptie nu de schuldige is of dat iedereen zich inderdaad vriendelijker gedraagt met mooi weer maakt ook eigenlijk niet uit. Ik hoop in ieder geval dat er nog veel zonnige dagen volgen. Gelukkig wordt het zaterdag alweer helder en 22 graden, maar om vandaag goed door te komen roep ik jullie op om flink wat 1 april grappen te maken. Wel lieve, zachte, echt grappige grappen (die dus liever geen letsel veroorzaken).