Geachte sportjournalisten,

Ik heb vrijdag hoofdschuddend sportkaternen in kranten zitten lezen. Zelfs het sportjournaal miste relativeringsvermogen. Goede resultaten in de eerdere rondes van de Europa League hadden hier en daar wat zand in de ogen gestrooid bij PSV en vooral FC Twente. Dat PSV nog gemakkelijk omging met het 4-1 verlies in Lissabon was te begrijpen. Fred Rutten, de immer angstige coach van de Eindhovenaren, ziet in iedere tegenstander vooral de sterke punten. Memorabel is zijn uitspraak voor de thuiswedstrijd tegen amateurploeg Spakenburg in de KNVB-beker, parafraserend samengevat: we moeten oppassen, want ze zijn heel gevaarlijk in standaardsituaties.

Eenzelfde soort hypocriete uitspraken hoorden we voorafgaand aan het duel Villarreal-Twente uit Spanje. Borja Valero, technisch begaafde middenvelder van El Submarino amarillo zei dat Twente niet onderschat mocht worden, de koploper van Nederland die aansprekende resultaten tegen Russische ploegen boekte in de Europa League. Valero wist wel beter. Villarreal is voor niemand bang. En terecht.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid (voor een voetbalminnende man, dan) dat ik afgelopen november in Camp Nou de wedstrijd Barcelona-Villarreal heb mogen zien. Barcelona, het grote Barça van Messi, Xavi en Iniesta, won met 3-1. Dat was niet zo verrassend. Wel verrassend was het, voor mij, dat in de eerste helft Villarreal de betere ploeg was. Fantastisch voetbal waarop zelfs het gelauwerde Barça, toen in hun onverslaanbare periode waarin ze nog met 5-0 van Real Madrid wonnen, geen antwoord had. Enkele weken later, hetzelfde scenario in Bernabeu. Sindsdien kijk ik reikhalzend uit naar wedstrijden van Villarreal. Mooiste voetbal ter wereld, na Barcelona.

Mede daardoor twijfel ik zo aan het niveau van de hedendaagse sportjournalistiek in Nederland en het totale gebrek aan relativeringsvermogen. Natuurlijk is Twente een aardige ploeg. Zeker hebben ze aardige resultaten geboekt tegen teams die net vier weken trainen, Rubin en Zenith. Ze zijn de beste ploeg van Nederland. Spelend tegen een van de beste vijf clubteams ter wereld (Barcelona, Real Madrid, Villarreal, Manchester United en Chelsea) zegt dat echter niets. Dan ga je niet zo naïef aanvallen in een uitduel. Dan krijg je de deksel met 5-1 op je neus. Ben dan niet ontevreden, lieve Tukkers, maar accepteer gewoon het feit dat Nederland weigert te onderkennen: El submarino amarillo is een van de best voetballende ploegen ter wereld en bij de loting was u reeds kansloos.

Met vriendelijke groet,

Walbert