Ondertussen in Syrië

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: studentenprotesten in Syrië

Het kan je niet voorbij gegaan zijn: de maandenlange protesten tegen het Syrische regime die uitgelopen zijn in een bloedige strijd tussen oppositie en aanhang van het regime van president Assad. Meer dan een kwart van alle doden die gevallen zijn sinds de protesten in maart 2011 begonnen, is student. Dat meldt de Unie van Vrije Syrische Studenten (USFS).

De unie heeft een campagne voor burgerlijke ongehoorzaamheid gestart waarin de 800.000 Syrische studenten worden opgeroepen de anti-regeringsprotesten actief te steunen. Op 8 februari postte zij een verklaring op Facebook waarin demonstraties, algehele stakingen op universiteiten en een boycot van bedrijven die het regime van Assad steunen werden aangekondigd. Daarbij worden studenten opgeroepen in het tweede semester te staken door niet deel te nemen aan colleges en sit-ins te organiseren, zodat universiteiten als uitvalsbases voor vredige demonstraties kunnen dienen.

Een woordvoerder van USFS verklaart: ‘Hogeronderwijsinstellingen en universiteiten in de wereld moeten druk zetten op hun overheden om morele en wettelijke verantwoordelijkheid te dragen voor het beschermen van het Syrische volk.’ Volgens de organisatie zijn academici niet alleen van belang in de protesten, maar ook om Syrische universiteiten te hervormen tot ‘bakens van wetenschap, rechtvaardigheid en vrijheid volgens internationale standaarden’ en vrij te maken van de veiligheidsdiensten en corruptie in het land.

Het actieplan van de unie heeft een eerste stap gevonden met een groot protest op de campus van de Aleppo Universiteit, in de tweede stad in Syrië. Een protest dat wederom uitliep op veel arrestaties door de veiligheidsdienst, zo maakten mensenrechtenorganisaties in het land bekend. De studenten werden met messen, kogels en traangras uiteen gedreven, waarna arrestaties en martelingen volgden.

Ondanks het hardhandig neerslaan van de protesten, hebben de studenten van Aleppo zich tot een doorlopende protestbeweging ontwikkeld die inmiddels als vuurlinie van de demonstraties geldt.