Ondertussen in: Hongarije

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: kritiek op onderwijsplannen in Hongarije

Vier weken terug meldden we al dat in Hongarije studenten hard worden getroffen door maatregelen op het gebied van onderwijs. Het aantal studenten dat volledig gefinancierd wordt door de overheid daalt drastisch en collegegelden worden verhoogd. Daarnaast zijn afgestudeerden verplicht om tweemaal de lengte van hun studententijd te blijven werken in Hongarije. Dit is volgens de premier aldaar, Viktor Orban, compleet logisch. 'Mensen die van het geld van de belastingbetaler studeren, zouden een tijd thuis moeten blijven werken', stelt hij.

Inmiddels heeft het Hongaarse voorstel vele reacties teweeg gebracht. In Brussel heeft de Europees Commissaris van Onderwijs haar zorgen uitgesproken over de maatregelen. Volgens haar is het niet gezegd dat Hongarije door de maatregelen zal voldoen aan de door Europa gestelde onderwijsdoelen. Een voorbeeld van die doelen is het terugbrengen van de uitval naar minder dan 10 procent. De Hongaarse minister van Onderwijs stelt dat de maatregelen zijn genomen om de indruk te vermijden dat het land niet mee wil werken aan de door hen opgelegde doelen.

Er is meer weerstand. Tegenstanders menen dat de maatregelen te snel en zonder goede controle genomen zijn. Zsolt Rostovanyiv, rector van de Corvinus universiteit van Boedapest, laakt vooral de onduidelijkheid die er is ontstaan. Studenten weten niet meer waar ze aan toe zijn en universiteiten kunnen geen passende maatregelen treffen zolang niet duidelijk is welke studenten geld ontvangen en welke niet.

Inmiddels doen buitenlandse universiteiten al hun best om de Hongaarse studenten te trekken. Een voorbeeld is buurland Oostenrijk, waar studeren nog gratis is. Binnenkort zal duidelijk worden hoeveel jongeren de overstap naar het buitenland zullen maken.