Ondertussen in: Canada

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: ontspoorde studentenprotesten in Montréal

Ruim een jaar geleden berichtten we dat het collegegeld in de Canadese provincie Quebec jaarlijks worden verhoogd met 325 dollar. Nog steeds protesteren de studenten daar massaal, ook al zijn de collegegelden in Quebec het laagst van heel Noord-Amerika. De demonstraties beginnen langzamerhand te escaleren. Inmiddels staken vele studenten al ruim negen weken, zij weigeren naar de universiteit te gaan. Afgelopen woensdag kwamen de protesten tot een climax waarbij 76 studenten werden gearresteerd. De boosdoeners hadden vernielingen aangericht in een hotel en in een winkelcentrum, om later zelfs een pyrotechnische machine op straat te ontketenen.

Langzaamaan lijkt de steun van de bevolking te dalen. In reacties onder nieuwsberichten wordt de politie geroemd en worden de studenten belachelijk gemaakt. Toch probeert de lokale overheid studenten tegemoet te komen door middel van versoepeling van leningen. Studentenorganisaties noemen dit 'arrogant' en 'beledigend', de enige oplossing die zij zien is het stoppen van verhoging van collegegeld. Meerdere malen per week blijven zij demonstreren, aanstaande woensdag zijn zelfs twaalf verscheidene protestacties ingepland die tezamen twaalf uur moeten duren. Zij geven aan pas te willen stoppen tot al hun eisen worden ingewilligd.