Ondertussen in de Verenigde Staten

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: Een oproep van Obama

President Barack Obama is in het verkiezingsjaar 2012 begonnen met een charmeoffensief voor studenten. In zijn wekelijkse videoboodschap roept hij het Amerikaanse congres op om de toegankelijkheid van het Amerikaanse hoger onderwijs niet in het geding te laten komen.

Het is niet verrassend dat Obama deze oproep doet. Afgelopen zomer werd bekend dat de studieschulden van Amerikaanse studenten de pan uitrijzen. Het bedrag dat geleend wordt aan studiebeurzen is in Amerika hoger dan het bedrag dat wordt geleend door middel van een creditcard. De totale studieschuld is inmiddels opgelopen tot meer dan een biljoen dollar. De rente op de leningen in de VS is op dit moment 6,8 procent. Dat is nogal een verschil in vergelijking met Nederland, waar DUO op dit moment een rentepercentage van nog geen anderhalve procent rekent.

Obama wil nu de de speciale onderwijsbelastingen voor de middenklasse vermeerderen, het aantal leer-werkbanen vergroten en ervoor zorgen dat de rente niet verder stijgt. Hij stuit daarbij op verzet van de oppositie, want de Republikeinen zijn tegen verdere onderwijssubsidiëring door de overheid. Obama's waarschijnlijke tegenstander bij de aankomende verkiezingen, Mitt Romney, liet eerder al weten geen heil te zien in een verdere steun voor studenten door de federale overheid.

Bekijk hieronder de videoboodschap van president Obama.