Ondertussen in: Duitsland

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: Horrorkelder in Keulen

Universiteiten proberen met man en macht zoveel mogelijk scholieren naar hun collegezalen te trekken. Een positieve beeldvorming is daarom essentieel. De Universiteit van Keulen heeft wat dat betreft iets goed te maken. In een kelder van het anatomische instituut aldaar werd namelijk een grote hoeveelheid lijken en kadavers gevonden. De menselijke en dierlijke overblijfselen waren bedoeld voor practica, maar verkeerden al in staat van ontbinding en hadden allang begraven moeten zijn. Van enkele stoffelijke overschotten viel de identiteit niet meer te achterhalen.

Een maand geleden werd onder een brug het levenloze lichaam van de leider van het anatomische instituut gevonden, de 66-jarige Jürgen Koebke. Hij had zichzelf met messteken om het leven gebracht. Volgens sommige media deden toen al geruchten over de wantoestanden in het instituut de ronde en kon Koebke de malaise bij zijn afdeling niet meer aan.

De wanorde is, naast een overduidelijk falende logistiek, waarschijnlijk een gevolg van de Duitse trend om het lichaam na de dood beschikbaar te stellen aan de wetenschap. Dit gebruik werd de laatste jaren snel populair nadat de regering de staatsfinanciering van begrafeniskosten schrapte. Het aanbod van stoffelijke overschotten is veel groter dan de vraag, waardoor universiteiten worden geconfronteerd met een te groot surplus aan lijken.

De gevonden menselijke restanten zouden in de laatste twee jaar zijn verzameld. Inmiddels zijn ze allemaal begraven.